Руслан Боширов и Александър Петров. Снимка: БТА
fallback

Един от двамата руснаци, който според Великобритания е свързан с опита за убийство на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му, извършено в южния английски град Солсбъри, е военен лекар, служещ в руското разузнаване ГРУ, съобщи разследващият сайт Белингкет, цитиран от Ройтерс и Франс прес.

Според сайта истинското име на мъжа, известен досега като Александър Петров, е Александър Евгениевич Мишкин, военен лекар на служба в руското военно разузнаване. При идентифицирането му са използвани множество открити източници, включително копия на личните му документи и свидетелски показания на хора, които го познават.

Oще по темата

Другият обвинен от Великобритания руснак е Руслан Боширов. Според британската версия двамата са опитали да отровят Скрипал, намазвайки дръжката на входната врата на дома му с нервнопаралитичното вещество, известно на Запад като "Новичок", припомня ТАСС. Москва категорично отхвърля тези твърдения и заяви, че програма за разработване на подобно отровно вещество не е съществувала нито в СССР, нито в Русия.

В края на миналия месец британският в. "Дейли телеграф" съобщи, че истинската самоличност на Руслан Боширов е Анатолий Владимирович Чепига, 39-годишен руски полковник от военното разузнаване, удостоен с награди. Вестникът заяви, че тази информация е получена след съвместно разследване със сайта Белингкет. Дмитрий Песков, говорител на руския президент Владимир Путин обаче заяви, че няма данни държавният глава да е награждавал човек на име Чепига, припомня ТАСС.

Британската полиция отказа да коментира разкритията на сайта, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

141

Дрън-дрън ярина

преди 5 години

До Анонимен, да..интересно кого е предал, след като излиза от руския затвор, където си е излежал присъдата за измяна, после си събира багажа и се изнася в Британия да си доживява старините.. и ако нещо може по стара дружба да припечели. Ако е толкова важен, многознайко, кой щеше да го пусне от затвора и кой щеше да му разреши да напусне Русия?! Мислете, не грачете след англодибилите! Пандизчиите са му били приятели :) , кигурно тях е издал..

140

Дрън-дрън ярина

преди 5 години

До АнонименАман от ***!! ..и *** русофоби :D ! Освен, че ГРУ няма от 8 години, освен, че никой не е отровен (само са прибрани в болницата, че и лекарите не разбрали какво им е, още повече, пък как със стандарните промивки и вливки тия "смъртоносно отровени" ей тъй си дошли на себе си, че и Юлия интервю даде), още повече пък умрял от "страшния смъртоносен Новичок"..И КОЙ МАЖЕ ГАЗ, бе полуграмотни!!!????

139

Дрън-дрън ярина

преди 5 години

До Смешковци , и ГРУ няма в Русия от 8 години . ..всичко е ...от един филм , показван в Британия преди Нова година.Така е! Холивуд :)

fallback