Снимка: архив, Reuters
fallback

Руски военни кораби са открили мястото на падането в Средиземно море на самолета Ил-20 и са извадили от водата части от телата на загиналите, техни лични вещи и отломки от машината. Това съобщи министерството на отбраната в Москва.

В операцията по издирването на членовете на екипажа на самолета, катастрофирал край бреговете на сирийската провинция Латакия, участват осем плавателни съда - кораби, катери и помощни кораби - от бойния флот на Русия, предаде ТАСС. Самолетът е паднал в морето на 27 км западно от населеното място Баниас, провинция Латакия.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу в телефонен разговор с израелския си колега Авигдор Либерман е заявил, че вината за свалянето на самолета е изцяло на Израел, съобщиха още от военнополитическото ведомство на Русия.

Oще по темата

По думите на Шойгу неговото министерство многократно е призовавало израелската страна да не извършва въздушни удари по територията на Сирия, защото те заплашват сигурността на руските военни, които помагат на правителството на президента Башар ал Асад.

По-рано днес говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков обяви, че вчера вечерта четири изтребителя F-16 на израелските ВВС са атакували мишени в град Латакия с управляеми авиационни бомби. По думите на говорителя израелските пилоти се били прикривали зад руския Ил-20, който бил свален от сирийската противовъздушна отбрана с ракета от руския комплекс С-200.

Президентът на Русия Владимир Путин изрази съболезнования към роднините, близките и колегите на руските военнослужещи, загинали на борда на сваления самолет Ил-20. Това заяви днес пред журналисти прессекретарят на държавния глава Дмитрий Песков, предаде ТАСС, цитирана от БТА. Кремъл увери, че ще анализира ситуацията със сваления военен самолет и е "крайно разтревожен" от нея.

Песков отказа засега да коментира какви ще са евентуалните последици от станалото за отношенията между Русия и Израел. Той обърна внимание, че инцидентът е получил "пълна оценка" от страна на руското министерство на отбраната.

Ил-20 е турбовитлов самолет за радиоелектронно разузнаване и радиоелектронна борба, разработен по съветско време. За периода 1968-1976 г. са били произведени около двайсет броя Ил-20 и модификацията Ил-20 Ем. През 90-те години е била демонтирана спецапаратурата на част от тези самолети. През годините 2000-2010 г. част от останалите в експлоатация Ил-20 са били модернизирани, а останалите - пратени за основен ремонт.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

160

Ю кортес

преди 5 години

Чака ги катастрофа като в Афганистан,после филма сме го гледали

159

Анонимен

преди 5 години

Слава на армията на Асад и на братята - руснаци!!!

158

Анонимен

преди 5 години

Само бой за терористите от ИДИЛ..................никаква прошка за тия гадини, дето режат човешки глави, армията на Асад и руснаците ще си свърши работата в Сирия.Въпреки подкрепата, която имат ислямистите-радикали-сунити от Турция и западните служби.Да ходят при Аллах и девиците..............не заслужават да тъпчат свещената сирийска земя!!

fallback