Снимка: архив, Reuters
fallback

За една година в Русия рязко е нараснал броят на гражданите, нежелаещи в страната да живеят хора от някои националности, разказва "Ведомости", като се позовава на проучване, извършено от социологическия център "Левада".

Начело в рейтинга на "нежеланите" етноси са ромите, китайците и виетнамците. Против пребиваването им в Русия се изказват съответно 32, 31 и 26 на сто от запитаните жители на страната. Същевременно за една година делът на хората, споделящи идеята "Русия за руснаците", е нараснал от 10 на 19 процента.

Социоложката Карина Пипия от "Левада" свързва засилването на ксенофобските нагласи с подобреното отношение на хората в Русия към САЩ и ЕС на фона на тазгодишното световно първенство по футбол, организирано във федерацията. "Негативното отношение към Запада отново се измества от базовата ксенофобия към етническите малцинства", разсъждава тя, цитирана от БТА.

"Това може би има връзка с очакваните икономически трудности" в Русия - "тревогата по този повод може да се проектира върху външния противник, но може и върху етнически различните", защото "канализирането на негативните нагласи към Запада явно е изчерпало своя потенциал", допълва Александър Верховски, директор на аналитичния правозащитен център "Сова".

Но антизападните настроения в Русия според него няма да намалеят особено, тъй че няма много накъде да расте и етническата ксенофобия сред руснаците.

Западът и мигрантите са двата общопризнати източника на неприятности за хората в Русия - нали трябва да припишат на някого вината за своите несгоди, обяснява Верховски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

117

Анонимен

преди 5 години

НОВА ОПОРНА ТОЧКА ПОДКРЕПЯЩА ПРОПАГАНДАТА ЦЕЛЯЩА УКРЕПВАНЕ НА ВЛАСТИМАЩИТЕ.- АНАЛОГИЯ ПРАВЯ С ТЕРМИНИТЕ РУСОФОБИ И РУСОФИЛИ, А И МАЛКО МИ НАПОМНЯ ЗА "ГЕРМАНИЯ ЗА ГЕРМАНЦИТЕ". ОБАЧЕ СЕ ПИТАМ ЗА КАКВА ЕКСПЛОАТАЦИЯ Е ЗАДАДЕН- ЗА ВЪТРЕШНА, ЗАЩОТО НИКОЙ НЕ Е ТРЪГНАЛ ДА МИГРИРА НА ТАМ.

116

Анонимен

преди 5 години

България за българите никакви руски *** нещем

115

Анонимен

преди 5 години

Вот тебя а сега си вземете и нашите руслета с *** на сидеров да се научат на казачок ставай страна хапчета ще им пращаме от тук само да изчезнат

fallback