Снимка: архив, Reuters
fallback

Автомобилисти от различни региони на Руската федерация протестират срещу рязкото поскъпване на горивата, разказва "Комерсант". За днес е насрочен митинг в сибирския град Омск, вчера протестираха хора от Новосибирск, по-рано и жителите на други руски градове.

Поскъпването е безпрецедентно за толкова кратко време, коментира Дмитрий Минор, търговски директор на компанията "Сибирски спедитор".

"Протестите са възможност да се изтъкне колко сериозен е проблемът - казва той. - Ако нещата не се променят, мнозина участници може да фалират. Надяваме се властите поне да стабилизират цените на горивата."

Руското правителство заяви, че с цел да стабилизира пазарната ситуация ще свали акцизите върху горивата още днес, вместо да ги вдигне от 1 юли. Но и браншовиците, и протестиращите са убедени, че това няма да намали цените по бензиностанциите.

Свалянето на акцизите няма да свали автоматично и цените по бензиностанциите. Такова решение може да вземе само регулаторът, след като се стабилизират цените на едро, обяснява Иля Мороз, оглавяващ нетърговското сдружение "Съвет по стоковите пазари". Но според него подобно развитие ще последва само "в случай на твърда политическа воля".

Президентът на фонда "Петербургска политика" Михаил Виноградов сравнява акциите на автомобилистите с мащабните протести срещу сметищата в Подмосковието. "Тук има следизборна емоция, изпускане на енергията и протестната нагласа - заявява той. - Колкото по-емоционална е проявата, най-често толкова по-зле е организирана, а организаторите нямат особена представа какво да правят утре и вдругиден. Значи това сравнително лесно може да се манипулира."

Протестите няма коренно да променят ситуацията в Русия, заключава политологът.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

57

Анонимен

преди 5 години

До от СПб1.22 в левчета ама заплатата е 122 левчета, колега :))))))))))))))

56

от СПб

преди 5 години

цената на А-95 и дизела в левчета е 1,22.

55

Анонимен

преди 5 години

Какви протести у нас бе. София е задръстена от автомобили. Цената е ниска даже. Литър трябва да стане поне 4 лв.

fallback