Бил Браудър. Снимка: БТА
fallback

Американският финансист и правозащитник Бил Браудър е бил за кратко задържан от полицията в Мадрид с червена бюлетина от Интерпол, издадена от Москва.

За това съобщи самият Браудър в Тwitter. Той е смятан за автор на Закона "Магнитски", позволяващ на американските власти да налагат персонални санкции като забрана за пътуване и замразяване на банковите средства на руски и други чуждестранни граждани за нарушаване на човешките права и върховенството на закона. Браудър от години води кампания за разобличаване на стила на управление на руския президент и за защита на човешките права.

Той самият се описва като “враг номер 1 на Путин”. Финансистът съобщи, че е бил задържан в Мадрид с международна заповед за арест, издадена от Москва.

Всички етапи по ареста и отвеждането си в полицейското управление, включително със снимки от задната седалка на полицейската кола, с която е осъществено транспортирането, бяха разпространени от него чрез Тwitter. Два часа по-късно Браудър публикува снимка от освобождаването си и след това от летището на път за Лондон.

Според финансиста той е бил освободен от полицейския участък след позвъняване от централата на Интерпол в Париж. Оттам посъветвали мадридските полицаи да не изпълняват руската заповед, пише Браудер.

Испанската полиция пък обясни, че руската заповед за арест е била с изтекъл срок. Според говорител на испанската полиция объркването станало, тъй като Интерпол не били изтрили заповедта от базата си данни след изтичането на нейната валидност.

Когато докарали Браудър в полицейското управление, испанските ченгета установили, че датата вече е отминала и нямат основания да го задържат повече. Самият Браудър отрича това и настоява, че заповедта си е била напълно валидна.

Интерпол от своя страна заяви, че не съществува червена бюлетина на името на Бил Браудър и той не е издирван от международната полицейска организация.

Миналата година американецът, който има и британско гражданство, беше осъден от руски съд на 9 години затвор за измами и избягване плащането на данъци.

През 90-те Браудър е управлявал голям инвестиционен фонд в Русия, но през 2005 г .е депортиран, а бизнесът му национализиран. Неговият руски адвокат Сергей Магнитски е арестуван, след като разкрива, че стотици милиони долари са били откраднати от фонда. Той умира в ареста през 2009 г. Официалната причина за смъртта му е спиране на сърцето.

Британският финансист твърди, че днешната международна заповед за арест е шестата, която руските власти издават за задържането му през Интерпол.

Финансистът е бил в Мадрид да даде показания за изтичане на част от парите на фонда в Испания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

Анонимен

преди 5 години

Защо русофилите скачате пак да защитавате Путин, не ми е ясно, при положение, че чиновниците му са окрали 230,000,000 $ от фонда и са си купили всякакви прищевки, включително имоти в Испания. Човека затова е там, за делото срещу тези мафиоти. Защо поне веднъж не признаете фактите, страх ли ви е?

16

аз

преди 5 години

До АнонименАко имаше и една дума истина - руснаците нямаше да го изгонят, а щяха да го арестуват! Факта, че са го изгонили, е категорично доказателство, че не е извършил престъпление и е нямало как да го осъдят!

15

аз

преди 5 години

До АнонименЗащо изопачаваш написаното в статията?! В статията ЯСНО пише, че фонда е източен СЛЕД национализирането му!

fallback