Снимка: архив, МС

Посещението на премиера Борисов в Русия се координира отдавна, то не е по спешност, настоя вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

"Отдавна се координират Президентството в Русия и Министерския съвет. Срещите ще бъдат на 30 май. Темите на разговорите с Путин и Медведев ще са икономически и енергийни, туризъм, глобални теми. Знаете, че има идея за газов хъб Балкан. Знаете, че за България е много важно да получава директно доставките, а не да плаща за транзит", допълни тя.

Още по темата

Вицепремиерът коментира и казуса с името на югозападанта ни съседка.

"Името Илинденска Македония беше изненада за нас. Радвам се, че все пак преговорите продължават и се надявам да се постигне съгласие. Възможно е там, където Македония няма посолство, да се обедини с посолство на България. Доста държави делят разходите си. Дипломатическите служители и от едната и от другата държава са на едно и също място, но делят разходите си по сграда, административно обслужване, счетоводство. Това е много добра идея и се надявам да се осъществи", каза още тя пред БНТ.

"Много неща се промениха. През шестте месеца на българското председателство за България вече има друго възприятие. Мисля, че стоим много добре на световната сцена. От всеки един от нас зависи каква е репутацията на България.

Когато виждаме красивите места у нас, когато успяваме да презентираме добре нашето културно наследство - няма по-добра реклама за страната ни. Рядко толкова ще се пише за България, сега е уникален момент. Неслучайно призовавахме, че трябва да се обединим по време на председателството ни", допълни Захариева.

Вицепремирът обяви, че България ще е домакин на форума "16+1", което е възможност да постигнем напредък по темите инфраструктура, земеделско стопанство, инвестиционни проекти.

"От Китай са много щастливи, че ние ще сме домакини на тази среща. Изказаха съжаление за неуспешната мисия по издирването на Боян Петров", допълни тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase