снимка: Ройтерс
fallback

Решението на Доналд Тръмп да се оттегли от иранското ядрено споразумение носи неочаквана радост за Кремъл. Действията на американския президент към Иран означават, че Владимир Путин може да компенсира изгубеното вследствие на санкциите срещу собствената му страна чрез растящите цени на петрола – истинския гръбнак на руската икономика и властта на руския президент, коментира Дейвид Анделман от Ройтерс.

Факт е, че Путин (все още) не се е отървал от санкциите, наложени от Конгреса върху Русия и неохотно прилагани от Тръмп. Но руският президент вероятно ще се възползва от факта, че американският му колега причини именно хаоса в САЩ и разделенията в алианса на Запада, които Путин искаше.

Но нека обобщим, пише авторът. Тръмп оттегли САЩ от Транстихоокеанското споразумение, давайки властта в региона на Китай. Той остави Щатите единствената страна извън Парижкото споразумение за климата и ги оттегли от иранската ядрена сделка. Освен това заплаши най-близките съюзници на Вашингтон с тежки мита. А да не забравяме и хаоса в резултат на разследването за руска намеса в изборите в САЩ.

Но истинското, най-осезаемо и най-непосредствено влияние се вижда в цифрите – и най-вече в неочакваната печалба за Русия, която все повече компенсира санкциите срещу нея. Гръбнакът на националната икономика е петролът, а основата, върху която лежи властта на Путин, е неговата цена. Преди година цената на сорта Брент варираше между 46 и 51 долара за барел. До вторник той вече бе стигнал 78 долара – ръст от около 60%, който се случи в момента, когато САЩ затегнаха санкциите си срещу руската икономика.Hidden Field

Около 10 долара от ценовото увеличение на петрола се случи през последните две месеца, когато петролните пазари започнаха да отразяват премията, която вероятно ще се натрупа след оттеглянето на САЩ от иранското ядрено споразумение и санкциите впоследствие. На фона на производството на Русия, което достига почти 11 млн. барела на ден, това означава допълнителни приходи от 110 млн. долара дневно или 40 млрд. долара годишно.

Няма съмнение, че санкциите доведоха до някои допълнителни разходи за руската икономика и със сигурност – за неколцина олигарси. Април не бе добър месец за руските акции, след като основният индекс се срина с 11,4% за един ден, а 50-те най-богати олигарси в страната изгубиха общо 12 млрд. долара, сочат данни на Forbes. Това, разбира се, е само на хартия. Мнозина инвеститори в руски акции обаче бяха щедро възнаградени за търпението си през последния месец, след като индексът RTS се вдигна от 1085 пункта на 16 април до 1194 пункта на 11 май – увеличение от над 10%.

Какво е влиянието на американските санкции върху руската икономика вижте в продължението на материала в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

51

ннн

преди 5 години

Нищо ново, тка беше и 1917 година, когато разбишме Руската империя в ПСВ, но щатите ги спасиха, така беше и 1941 г. когато руснаците щаха да се бият с хладни оръжия с/у хитлеристите, ако не беше индустриалната помощ от САЩ, така беше и 1990 год. когато ядрените оръжия на СССР се пазеха с помощи от САЩ, така ще е и сега!

50

Русия е изостанала

преди 5 години

Не знам дали е вярно, но казват че единственият самолетоносач на Русия работел с дървени въглища, защото като плувал изпускал гъст черен дим

49

Анонимен

преди 5 години

Руските ракети са най-страшните в света ! - излитат и никой не знае къде отиват и къде ще паднат.

fallback