Снимка: БТА

Новата Студена война е факт и практически я наблюдаваме в момента. В това бяха категорични бившият директор на Националната разузнавателна служба Димо Гяуров и председателят на Центъра за изследване на отбраната и сигурността Ангел Найденов. Позицията на двамата е в контекста на разразилия се международен скандал с отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал във Великобритания и последвалото масово експулсиране на руски дипломати.

Димо Гяуров се съгласи с твърдението, че премиерът Бойко Борисов е в капан, тъй като по думите му едни са очакванията към него в страната, а други в рамките на европейското семейство.

"Няма да ни се размине позиция, която в момента в Европа се оценява като гласувал "въздържал се", подчерта гостът на Bulgaria ON AIR. Той добави, че е въпрос на желание на правителството да постави акцента върху проблема с партньорите в управляващата коалиция или върху това да не се дели от европейското семейство.

В отговор от Русия може да очакваме икономически мерки и това поставя правителството в много тежка ситуация, предупреди Димо Гяуров.

Още по темата

"Този ужасен инцидент е само конкретният повод. В отношенията между Русия и останалия свят има доста натрупано напрежение в последните години. Има натрупана нетърпимост спрямо Русия, която в момента експлодира", обясни той.

Бившият военен министър Ангел Найденов посочи в "България сутрин", че позицията на "Атака", която се обяви против мерки срещу Русия, създава алиби за правителството да не предприема повече действия от предприетите до този момент.

"България се солидализира с Великобритания. България каза "да" на призива на Великобритания за определени действия срещу Русия и съответно каза, че ние ще преценим мерките", отбеляза още Найденов.

Той е на мнение, че на днешния Съвет по национална сигурност би следвало да се разгледат предоставените доказателства и всички рискове от предприемането на едно или друго действие.

Реципрочността ще бъде приложена, въпросът е какво друго би могло да се очаква от Русия, обърна внимание Найденов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase