Снимка: Reuters
fallback

Идентифицирани са телата на 15 от 64-те жертви на пожара в търговско-развлекателния център в Кемерово, предаде ТАСС.

Възможно е данните за броя на жертвите да не се окончателни. Спасителните дейности продължават.

По последни данни при пожара са загинали 64 души, а още над 50 са потърсили медицинска помощ.

За някои идентификации може да е необходима генетическа експертиза. Чака се получаване на генетичен материал от роднини на загиналите.

Пожарът е бушувал на последния четвърти етаж и е засегнал площ от 1500 кв. м.

Oще по темата

Води се дело за причиняване на смърт по невнимание, нарушаване на правилата на противопожарната безопасност, довели до неволната смърт на две и повече лица и оказване на услуги, неотговарящи на правилата за безопасност.

Руският Следствен комитет съобщи, че за разпит са задържани четирима души, сред които един от наемателите на мола, от чието помещение се смята, че е тръгнал пожарът и ръководителят на фирмата, стопанисваща търговския център.

Десет души са приети в болница. Министърката на здравеопазването Вероника Скворцова ги посети и след това съобщи, че в най-тежко състояние е 11-годишно момче, което скочило от прозорец на четвъртия етаж. Родителите и малкото му братче са загинали в пожара, предаде Асошиейтед прес.

Свидетели заявиха, че пожарната аларма не се е задействала и че персоналът на мола не е помогнал на присъстващите в сградата да се евакуират.

Молът съществува от 2013 г. Преди това в сградата се е помещавал завод за сладкарски изделия.

Анна Заречнева съобщи, че била на последния етаж на сградата, когато избухнал пожарът. Тя гледала филм в киносалона на мола с мъжа си и сина си. Те разбрали, че има пожар чак когато някакъв мъж се втурнал с викове в киносалона.

"Не чухме пожарната аларма, даже не запалиха светлините в залата. Чак сега осъзнавам, че това можеше да ни е последният филм", каза тя.

Заречнева добави, че мъжът й останал на последния етаж да помогне за евакуирането на хората, защото охраната и персоналът на мола ги нямало никакви.

В Кемеровска област е обявен тридневен траур от 27 до 29 март в памет на загиналите в пожара, предаде ТАСС.

В трите дни на траура на територията на областта ще бъдат спуснати наполовина знамената на Русия и на региона. На различните организации и електронни медии е препоръчано да отменят развлекателните прояви и предавания.

Руският съюз на застрахователите оценява щетите от пожара на 4 милиарда рубли (около 57 милиона евро). От тях щетите по самата сграда са 3 милиарда рубли, а на имущество на наемателите - 1 милиард.

По-рано бе съобщено, че вратите на киносалона в горящия мол са били заключени. Според члена на Сдружението на собственици на киносалони Олег Берьозин това е необичайно.

"Безусловно трябва да извлечем поуки от тази трагедия и да проведем допълнително обучение на персонала. Всеки собственик на някакъв бизнес трябва да разбере, че носи отговорност за гостите си. Това важи не само за киносалоните, но и за ресторантите, търговските центрове и други обекти. Така се увлякохме по борбата с тероризма, че пропускаме другите неща. Трудно ми е да си представя как е станало така, че вратите на киносалона да са заключени. Практиката е тези врати да са с едностранно отваряне, така че хора от фоайето да не могат да влизат по време на прожекция, но отвътре винаги може да се излиза. При всяко положение на място трябва да има персонал и ако вратите по някаква причина са заключени служителите трябва незабавно да ги отключат", каза той.

Следствието проверява информацията от свидетели, че никой служител от мола не се е опитал да ги евакуира, както и свидетелствата за заключените врати на единия киносалон, и че в друг киносалон е бил заключен аварийният изход, при който са намерени телата на 15 души.

Проверява се и дали е проработила системата за сигнализация при пожар. Допуска се възможността тя да е била превключена на ръчен режим, за да се избегне лъжливо задействане.

Германският канцлер Ангела Меркел е потресена от последствията от пожара в Кемерово, съобщи говорителят й Щефен Зайберт. Меркел споделя скръбта на жителите на Кемерово и им изразява съболезнованията си, добави той.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

Анонимен

преди 6 години

Моите съболезнования на близките на загиналите! А тях Бог до прости, макар че повечето не са извършили нищо, за което да прощава! И аз съм склонен да мисля, че това е терористичен акт, обмислен и координиран. Нека проклятие се стовари връз виновниците!

10

9

преди 6 години

А да, забравих и заключените аварийни изходи...

9

Анонимен

преди 6 години

Току що гледах клип от "пожара" - както нямаше нищо в един момент буквално тръгна като експлозия. Моментално всички лампи в целия мол изгасват, без да има видима причина, тъй като огъня едва е тръгнал, от детската площадка, не е като да е засегната инсталацията или таблото.Изключена аварийна система, изключена противопожарна система, изключено осветление, и експлозия.... координиран тероризъм отвред...

fallback