Снимка: БГНЕС
fallback

От Оксфорд и АстраЗенека планират да започнат клинични изпитания на ваксината си срещу COVID-19 върху деца над 6-годишна възраст. Сега Pfizer тества своята ваксина на деца между 12 - 15 години в университета "Дюк". Дози са получили вече 2000 малчугани, а сред тях е и Кейлъб Чънг.

"В началото на декември баща ми ми каза за изпитанията на ваксини и ми обясни, какво ще представлява и защо ще е добре да участваме в тях", разказва 12-годишният Кейлъб пред CNN. Неговият баща д-р Ричард Чънг е педиатър.

Момчето вече е получило двете дози от ваксината на Pfizer.

"Чувствам се напълно нормално. След като получих втората си доза почувствах няколко симптома за ден - два, като лека болка в ръката и главоболие. Но освен това, нямаше други странични ефекти", казва Кейлъб.

"Някои от моите колеги в университета "Дюк" бяха споменали, че ще участват в изследванията и разбрахме, че ще започнат и изследвания на възрастовата група от 12 до 15 години. Аз, като педиатър, от началото на пандемията призовавам децата да са на преден план в планирането и да получим ваксина за тях колкото се може по-рано. Като педиатър и като баща, бях много щастлив, когато разбрах, че започват тестовете. От година гледам Кейлъб как се справя в това тежко време. Наистина исках той да почувства, че може да направи нещо. Тази пандемия е много обезкуражаваща, особено за децата", разказва д-р Чънг.

Доктор Ричард Чънг и синът му обмислят, дали да се включат в тестовете близо ден, но ситуацията, в която светът се намира, мотивира Кейлъб да вземе участие в тестовете на Pfizer.

"Определо беше добра възможност да направя нещо през тази пандемия, тъй като постоянно съм затворен вкъщи, учейки онлайн. Да участвам в изпитанието на ваксината беше нещо невероятно, което можех да направя, за да се отървем по-бързо от тежестта на вируса", обяснява Кейлъб.

"Бях малко притеснен, защото не знаех как ще протече изпитанието. Чух, че ваксината е малко по-различна и че тестовете са по-различни от тези за другите ваксини в миналото. Но след като се запознах с цялата информация, всичко беше наред", казва момчето.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

108

Анонимен

преди 3 години

Чувства се добре? Преди години имах приятел, който също се чувстваше добре след една лъчетерапия на бъбреците, която също беше напълно безопасна. След години се оказа, че не може да има деца заради тая лъчетерапия. Това, че се чувства добре В МОМЕНТА не значи, че тая ваксина е безопасна. Има много неща, които може да му се случат без да разбере и без никакви симптоми.

107

Бай Онуий

преди 3 години

Плачевното интелектуално състояние на масата пишещи тук е потресаващо. За съжаление последните 100 и кусур години напредък в медицината доведе до почти отмяна на естествения отбор и сега имаме милиони ***, които вместо да са умрели от собствената си глупост станаха антиваксъри, вегани, *** и квото друго е модерно. Аз се ваксинирах, а вас ако не ви отвее ковида, се надявам на нещо по-силно да ви изчисти щото заради вашето малоумие страдаме всички.

106

Анонимен

преди 3 години

До Shark"И децата вече разбраха,че евентуалните странични ефекти ще се появят след години. Под формата на различни заболявания"Абсолютно сте прав - никой не знае какви ще са дългосрочните странични ефекти от преболедуването на Ковид. За съжаление - само някои краткосрочни (увреждане на белия дроб) се знаят засега.

fallback