fallback

Анкара, 19 февруари 2019 г., както всяка сутрин Мустафа Йълмаз си взима довиждане с жена си. Това е последното, което се знае за него.

"Тръгна по тротоара към спирката, но преид да стигне до нея беше нападнат от двама мъже. Те му нахлузиха черен чувал на главата", разказва Сюмейе Йълмаз пред DW.

Тя предполага, че после той е бил натикан в черен ван. Единственото доказателство е запис от охранителната камера в съседния магазин.

В продължение на месеци тя многократно е търсила помощ от полицията и другите власти. Всички писма са обаче без отговор.

Наскоро полицията й разрешила да види за кратко мъжът си. Той бил отслабнал, залинял, със студени ръце.

Малко преди отвличането си Мустафа е бил задържан по подозрение във връзки с Фетхуллах Гюлен.

Единственият, който се притичва на помощ на Йълмаз е Юмер Гергегиоглу. Според него отвличането на Мустафа не е изолиран случай, а има десетки такива случаи.

Анкара не отговаря и на запитванията на международни правозащитни организации и активистите само предполагат какво се крие зад тези отвличания, които се смята, че са организирани от властите.

Според "Human rights watch" властите се опитват да държат в страх населението или принуждават гражданите да признаят за престъпления, които не са извършили.

Сюмейе Йълмаз е убедена, че мъжът й е бил малтретиран. Полицията дори я предупредила да държи езика си зад зъбите, но тя не иска да пази всичко в тайна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

56

Анонимен

преди 4 години

До До 61А ти знаеш ли къде са обитавали даките или както го наричаш Дакия(макар,че такова нещо Дакия не е съществувало)? На юг от Дунав до днешно Софийско са живяли даките.

55

фв

преди 4 години

Ама велето тия неща да ходи да каже на фолксваген, а то сега нас ни агитира бадева...

54

До 61

преди 4 години

Ти си *** бе . Няма ло данни ,така ли. Ето ти няколко да вземеш да ги почетеш ВНИМАТЕЛНО.,, Гражданската воина във Римската империя,, Наречена пуническа . Там са изброени и описани всички съюзници на Гаи Юлии и Помпеи. Воините срещи Даките на император Марко Улпии Траян и последвалите масови изселвания. Там много добре е отбелязано кои ,защо даже и къде . Аиде да се ограмотиш малко че аман от *** във тая държава

fallback