Снимка: Independent
fallback

Тя е крехка. Седнала с кръстосани крака на земята. Въоръжена само с малка книжка – конституцията на Русия.

Зад нея е най-свирепата анти-протестна полиция в страната. Десетки мъже, въоръжени с щитове, палки и каски.

Oще по темата

Но подобно на мъжа, опитал се да спре танковете, вървящи към площад Тянанмън, момичето се превърна в събирателен образ на младите демократични хора, като само се изправи срещу силите за сигурност на Владимир Путин. Тя стана един от най-мощните символи на съпротивата срещу едноличната власт на президента.

Олга Мисик е на 17 години. А конституцията държи в ръце, защото в нея се споменава правото на мирни събирания. Момичето започва да я чете пред полицаите. Те, от своя страна, не знаят как да реагират на подобна проява, за това просто се оттеглят зад нея.

"Исках само да им припомня, че сме тук с мирни цели и без оръжия, но те не са“, казва Олга пред руският сайт Meduza.

"Не си и помислих, че някой друг освен тях ще ме чуе. Седнах на земята и започнах да чета конституцията ни, наблягайки на факта, че действията на полицията са нелегални“, допълва тя.

Последните протести в Москва бяха предизвикани, след като няколко лидери на опозицията бяха възпрепятствани от участие на изборите през септември. Но и  призоваха за повече свобода и откритост в Русия, където често изборите са смятани за подправени.

Конституцията често е развявана на подобни събирания, тъй като Путин често пренебрегва поправка номер 31 – правото на свободни събирания – за да предотврати протести.

"Несправедливостта притеснява всички. Днес е регионалният парламент в Москва. Утре ще е кметът на града. Просто е въпрос на време. Мисля, че е глупаво протестът ни да се вижда само като борба за свободното допускане на кандидати до изборите. Той е в защита на елементарни конституционни права, които не биха били поставяни под въпрос в една демократична страна“, казва Олга.

Момичето спокойно си тръгва от протеста. Полицията не посмява да я задържи. По-късно е арестувана на влизане в метростанцията.

"Те не се представиха. Не обясниха причината за действията си. Нямаше много хора около мястото. Хванаха ме за ръцете и краката и ме завлякоха в съседната уличка. Крещях, че ме нараняват, а те ми отговориха, че знаят най-добре“, споделя момичето.

Олга остава зад решетките цял ден. След месец започва процес срещу нея за присъствието на събитие, което се е провело без позволение. Тя е една от 1000 души, арестувани от московската полиция.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

380

але-хоп

преди 4 години

Але-хоп с поредната нелепа история? Вече са скучни тези мероприятия с разни "будни" дечица.Няма ли кой да прочете нещо от Едуард Бернайс, Фройд и компания и да ни зарадва с по-засукана интрига.

379

Смехурко

преди 4 години

Ха-ха-ха!

378

cika

преди 4 години

Rusofobski fotomontaz osluzwast interesite na vragowete na Russiya....Nisto poweche.

fallback