Снимка: архив, Reuters
fallback

През последните месеци Израел засили подкрепата си за редица фракции на въоръжената опозиция в Южна Сирия. Това показват данни от проучване на израелския аналитичен център "Форум за регионално мислене". Според тях еврейската държава се стреми по този начин да спре иранската експанзия в Сирия. Експертните среди изтъкват, че израелската помощ за бунтовниците създава проблеми на Русия, пише Игор Субботин, "Независимая газета".

Скоро Израел ще води борба срещу основния си близкоизточен съперник - Иран, не само във въздуха, но и на земята. До този извод стига авторката на изследването за новата тактика на еврейската държава в Сирия - Елизабет Цурков. Научен сътрудник на "Форума за регионално мислене", тя е осъществила десетки интервюта с въстаници, воюващи в Южна Сирия; от тях следва, че напоследък Израел е разширил помощта си за противниците на официален Дамаск. Сирийските бунтовници получават не само финансова, но и военна подкрепа. "Източниците ми потвърдиха, че Израел подпомага най-малко седем фракции (свързани с опозиционната Свободна сирийска армия, бел. на вестника)", резюмира Цурков резултати от своя анализ в статия за изданието "Уор он дъ рокс".

За предоставяна на опозиционерите израелска помощ бе съобщавано и преди, но официално се знаеше само за хуманитарната политика на еврейската държава в Сирия. През 2017 г. властите на Израел за пръв път от началото на гражданския конфликт в съседната страна обявиха данни за мащабите, в които подпомагат мирното население. Сирийците са получили например общо 360 тона храни и 90 тона дрехи.

Знае се, че жените и децата, ранени във въоръжения конфликт, могат да се лекуват в израелски клиники. "Десетки местни жители от провинциите Дараа и Кунейтра (в Южна Сирия, бел. на вестника) ми разказаха, че през последните месеци Израел е засилил потока от хуманитарни помощи за южните сирийски региони - изпраща строителни материали, всичко необходимо за училищата и болниците, разрешил е също на неизраелски лекари и медицински сестри, работещи на доброволна основа, да влязат в Сирия на отговорност на съюзните въстанически групировки", уточнява Цурков.

Специалистката обяснява повишената активност на Израел в южните сирийски райони с военните успехи на армията на президента Башар Асад, но подчертава: властите в еврейската държава се тревожат не толкова заради действията на самия Дамаск, колкото от факта, че напредването на правителствената армия в Сирия разширява и зоната на влияние на един от основните му спонсори - Иран. Тя може да стигне до граничните райони, а в очите на израелското ръководство това застрашава националната сигурност. Представители на израелското военно командване предполагат, че в перспектива правителствените сили, подкрепяни от Иран, ще се опитат може би да поемат контрол над Голанските възвишения, отнети от Сирия в Шестдневната война от 1967 г. Решителната нагласа на израелците по повод иранското присъствие край границите им добре личи от въздушните удари в тези зони, чийто брой през последните месеци съществено е нараснал. Въоръжените сили на еврейската държава атакуваха предимно места, където бяха забелязали да действат ирански или проирански формирования.

Не може да се отрекат опитите на Москва да взема предвид интересите на Израел в рамките на сирийската си политика. Договореностите, постигнати през ноември в Аман от делегации на Русия, САЩ и Йордания, които преговаряха за т. нар. южна зона за деескалация, косвено подпомагаха стремежите на еврейската държава. На Русия и на партньорите й в сирийската кампания редовно се напомня, че контролираните от Иран военни формирования трябва да бъдат изтеглени от израелската граница.

"Увещанията към Русия да брани интересите на Израел дадоха само частичен резултат - Израел получи свободата да възпрепятства Хизбула (ливанска групировка под контрола на Техеран, бел. на вестника) в Сирия, но Москва не може или не желае да държи иранските посредници достатъчно далеч от граничната зона или да забрани строителството на ирански бази в Сирия", отбелязва Цурков. В руските експертни среди израелските интереси се смятат за фактор, който не бива да се пренебрегва.

"Израел става косвен, но твърде важен проблем за руската политика в Сирия - заяви за "Независимая газета" Александър Шумилин, шеф на Центъра за анализ на близкоизточните конфликти в Института за САЩ и Канада към Руската академия на науките. - Засега руският курс не е коригиран с оглед на този фактор. Израелската въздушна атака срещу ирански обекти е колосален проблем за Русия. Колкото до подкрепата за опозицията, тя не е нещо ново, но по-рано степента на участие бе различна, друг бе и мащабът на помощта. От чисто хуманитарна и медицинска подкрепа израелците стигнаха до ей такива неща (военни доставки за опозицията, бел. на вестника). Това безспорно сочи, че в усилията да си гарантира сигурност по границата със Сирия Израел формално цели да ограничи влиянието на Иран (автоматично - на Асад) и да подобри условията за евентуално разполагане на сирийски опозиционни групи в региона - желателно светски и умерени. Това разширява пространството за присъствие на опозицията. Ситуацията донякъде е конфликтна и в разрез с руската политика в Сирия."

В слово пред Мюнхенската конференция по сигурността премиерът на Израел Бенямин Нетаняху призна, че иранската политика в Близкия изток в известна степен е уталожила напрежението между израелци и араби. "Има един позитивен фактор: това сближи арабите с израелците и може би така ще успеем да постигнем мир между израелци и палестинци", заяви министър-председателят. Той добави, че Израел смята да възпира опитите на Иран да продължи военните действия в Сирия и да изгради там свои бази. "Стане ли нужда, ще действаме не само срещу иранските марионетки, но и срещу самия Иран", увери Нетаняху. 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

91

++

преди 6 години

Израелците са изстреляли 18 ракети, но само 5 са стигнал целите си. Загубили са 3 самолета - 1 свален , другите 2 повредени и не стават за нищо!

90

Браво на евреите!

преди 6 години

Винаги са знаели , как да боравят с низшите духом с примитивно мислене.Храни , въоражавай и плащай на враговете на твоя враг....И ПАЗИ СОБСТВЕНИЯ СИ НАРОД!КАК ДА НЕ ИМ СЕ ВЪЗХИЩАВАШ И ДА НЕ ГИ ОБИЧАШ ??!МЪДРИ ХОРА !!!

89

балама

преди 6 години

Абе, това не е ли намеса във вътрешните работи - да въоръжават, лекуват, плащат... "умерената" "опозиция". Или се отнася само за евентуалната "хакерска намеса" на Русия в САЩ!?Щото не чувам възмутени гласове, откъм сащ и "международните организации".

fallback