Снимка: Reuters
fallback

Алжирци и мароканци допринесоха за увеличаването на минаващия през Средиземно море миграционен поток към Испания. Броят на достигналите испанските брегове се утрои, с цената на над 200 загинали, сочат данни от неправителствената организация Испанска комисия в помощ на бежанците (ИКПБ).

"В края на тази година, резултатът е достоен за съжаление", гласи заключението на организацията.

Според статистиката общият брой на загиналите в Средиземно море спадна от 4967 през 2016 г. до 3116 през тази, но броят на загиналите при опит да достигнат Испания достигна най-малко 223 души, според Международната морска организация.

21 468 човека са достигнали бреговете или териториалните води на Испания от 1 януари до 20 декември тази година, рискувайки живота си на нестабилни лодки, след като са платили на трафиканти. Това е над три пъти повече от миналата година, когато броят на тези хора е бил 6046, сочат данните.

"Изложени сме на миграционен натиск в целия район на Средиземно море", подчерта по радиото испанският вътрешен министър, консерваторът Хуан Игнасио Соидо. По думите му за сметка на това потокът към Италия и Гърция намалява.

Италия все пак все още е основният пункт за влизане на мигранти в Европа. Близо 119 000 достигнаха италианските брегове и 2832 загинаха по пътя, но тези числа показват спад от над една трета в сравнение с миналата година, тъй като броят на потеглящите от Либия се е понижил.

На второ място е Гърция, където пристигнаха 28 800 (шест пъти по-малко от миналата година) мигранти. 61 загинаха при опит да достигнат страната (седемкратно намаление), след като ЕС и Турция подписаха споразумение, за да попречат на пристигането на мигранти.

Този вид споразумения обаче продължава да си навлича остри критики от много неправителствени организации, според които ЕС се води само от стремеж да задържи тези хора извън Европа, а не да подобри съдбата им. Ефикасността на мерките е оспорвана и защото, според Естрея Галан, генерален секретар на ИКПБ, нарастването на броя на пристигащите в Испания "показва, че когато се затвори един голям миграционен път, се активизира друг".

"Тази година се увеличи значително броят на хората от Алжир", обяснява пред АФП Карлос Арсе от Асоциацията за човешки права в Андалусия. Според него това се дължи на факта, че "икономическата ситуация в Алжир се влоши през последните три години", особено защото страната се изправи пред спад на цените на петрола, от който получава 95 на сто от валутните си приходи.

Нарастването на броя на мароканците от юни насам беше посочено и от Върховния комисариат на ООН за бежанците  в доклад, публикуван миналия месец. "Мароканците използват всякакви методи, за да достигнат Испания по море, като моторници, дъски за сърф, надуваеми лодки и дървени съдове, които понякога пренасят над 60 души", констатира организацията.

През ноември в Испания избухна силна полемика, след като близо 500 мигранти, предимно алжирци, бяха задържани в затвор в андалуското селище Арчидона, който още никога не е бил използван.

Според Алехандро Кортина, директор на Асоциацията "Малага акьой", през последните две седмици "стотици  вече са били върнати в Алжир", включително "много непълнолетни".
Властите подчертават, че центровете за задържане на чужденци са препълнени, а затворът има "душове, отопление, легла и спортни зали". "Не можем да приемем тези хора да останат на свобода под претекст, че пристигат толкова лодки и че можем да ги спасим", подчерта министър Соидо.

"Лишаването от свобода трябва да бъде запазено за случаите, при които има извършено престъпление, а такова няма" в случая с незаконната миграция, твърди Хосе Виляхос, адвокат на асоциацията "Алхесирас акьой".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

26

Голям прос

преди 6 години

То е лесно. Събираш ... на един два кораба и обратно в Африка, Азия или откъдето са дошли. Да отиват в САЩ при тези които предизвикват конфликтите, които нароиха бежанците

25

DarkLord

преди 6 години

"Лишаването от свобода трябва да бъде запазено за случаите, при които има извършено престъпление, а такова няма" - напротив - има престъпление това с незаконната имиграция е пълно безобразие и незачитане на законите с съответната страна. Защо по време на соца не пробваха да имигрират??

24

Do Anonimen 21

преди 6 години

И кво като те пусна без визи?Да можеш да миеш дърти заддници и да се радваш,че си на "Запад",та да пратиш некое и друго евро на майка сиКои са успешните страни дет ги управлява-една от тях не е ли с 20 трилиона дълг?...А другите-кражби, корупция,заплати по 30000 евра на чиновници...?Същият Запад,който/с помощта на местни сатрапи/ ти унищожи промишлеността,заводите,поминъка...за него ли става дума?Прав си,от гледане кучето касапин не става.Остава си куче.Баш като тебе,само къде е по-умно....

fallback