Ангела Меркел. Снимка: Reuters
fallback

В четвъртия си мандат Ангела Меркел ще трябва да се изправи пред няколко сложни международни предизвикателства в един смутен свят, вече в по-слаби позиции след германските избори, пише Франс прес.

"Задачата няма да е проста в една страна, където най-малко обичат промяната, където сигурността и доверието в правилата, дори остарели, остават национално верую", смята председателят на Фондация "Шуман" Жан-Доминик Джулиани.

Да изброим предизвикателствата:

Европа: очертаващи се търкания

Резултатите от германските избори не са добра новина за Еманюел Макрон и плановете му за съживяване на Европа, които ще представи днес, на фона на възхода на германските евроскептични партии. Досега Ангела Меркел твърдеше, че е готова да обсъжда темата, но канцлерът и консервативната й партия по принцип са резервирани към идеята за Европа на няколко скорости или по някои предложения за еврозоната, като създаване на общ бюджет. Германия се опасява, че това ще е средство тя да финансира други страни. И този дебат в Германия се очертава още по-тежък, след като силно проевропейските социалдемократи обявиха, че няма да участват в следващото правителство.

Oще по темата

За канцлера остава само вариантът с коалиция, включваща либералите, които са против плановете на френския президент. "Не искаме нови бюджети за финансови трансфери в Европа", предупреди в неделя вечерта лидерът им Кристиан Линднер. Освен това Меркел ще трябва да се съобрази с безпрецедентния възход на настроената против еврото германска националистическа десница на тези избори.

Путин: каква политика?

Досега Ангела Меркел оставаше твърда към Русия по въпроса с Украйна, като призоваваше за запазването на санкциите. Сега обаче тя ще си има работа с парламент, който рядко е бил толкова проруски настроен.

От седемте парламентарно представени партии само Християндемократическият съюз (ХДС) и Зелените държат на непримирима позиция към Русия. Всички други, от националистичната десница до радикалната левица, като се мине през Германската социалдемократическа партия, либералите или баварският клон на ХДС Християнсоциалният съюз, правят мили очи на Москва. Каквато и да е бъдещата управляваща коалиция, върху Ангела Меркел ще има реален натиск. Либералите от Свободната демократическа партия наскоро призоваха да се признае руското анексиране на Крим и да се отменят частично санкциите.

Тръмп: множество напрежения

"С тези двамата ново начало на отношенията се очертава да е трудно", предрича ежедневникът "Билд". От темперамента им до позициите им по същество за климата, свободния търговски обмен, мигрантите, иранската ядрена програма, сякаш всичко ги противопоставя. Най-новият им спор е за Северна Корея. "По този въпрос сме в очевидно разногласие с американския президент" и заплахите му за употреба на военна сила, каза Меркел неотдавна.

Доналд Тръмп очаква в следващите години Германия осезаемо да увеличи военните си разходите за постигане на заложената от НАТО цел от 2 процента от БВП. В случай на тройна коалиция с либералите и Зелените първите ще подкрепят консерваторите на канцлера по този въпрос, но еколозите ще са против.

Източна Европа и Турция: да се излезе от конфликта

Източна Европа отдавна е по традиция "задния двор" на германската сфера на влияние. Тя се е превърнала в минно поле за Берлин. Повечето страни, като се започне от Полша и Унгария, отказват да споделят с Германия приемането на мигранти в Европа. "Който отхвърля тази солидарност, трябва да знае, че това няма да остане без последствия, включително когато договаряме бъдещите субсидии" от ЕС, предупреди Меркел.

В този контекст Полша поднови исканията си за репарации заради Втората световна война. Никога досега двустранните отношения между Берлин и този негов съсед не са били толкова лоши от края на Студената война.

Сключеното от Ангела Меркел с Турция споразумение за мигрантите все още се спазва. Двамата партньори в НАТО обаче са в постоянен конфликт от почти две години и предизборната кампания допълнително изостри обстановката. Започващата нова фаза може да помогне за успокояване на напрежението.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

25

Андрешко

преди 6 години

ДяволкааМеркел

24

luckyman

преди 6 години

До Анонимен 22Радвам се, че за пореден път демонстрираш приоритетите на *** във форума!

23

Циник до юрофрика

преди 6 години

Селянин си...и главата ти е плоска!Не ми се обяснявай

fallback