Снимка: БТА
fallback

Това бе продължителна война, с много ужаси. Но три години след като Абу Бакр ал-Багдади се появи на амвона на джамията "Нури" в Мосул, за да призове всички мюсюлмани да се присъединят към халифата му, "Ислямска държава" (ИДИЛ) претърпя два смазващи удара.

В Ирак джихадистите почти загубиха Мосул, те взривиха "Нури" в последното си гнездо на улична съпротива. Ако е жив, Багдади може да е избягал в Сирия. Но и там ИДИЛ е зле. Подкрепяни от САЩ, бойци навлязоха в стария град на Ракка и сирийската крепост на ИДИЛ скоро ще падне.

Със загубата на най-големите градове мистиката на джихадистката "държава" бе разбита, пише в свой анализ The Economist.

ИДИЛ се превръща просто в една милиция и може и да се преобрази в мъглява терористична групировка като „Ал Кайда“. Светът би трябвало да е опиянен от упадъка ѝ. ИДИЛ извърши неописуеми варварства - от масови обезглавявания до сексуално поробване, и вдъхнови джихадисти да избиват невинни в Европа и другаде. Америка умело водеше кампанията, предоставяйки обучение и подкрепа, оставяйки местните съюзници да водят сухопътните битки, отбелязва изданието.

Само че какво идва след халифата? Никой не знае, а най-малко пък Доналд Тръмп. Той все още не е назначил хора на почти 200 работни места в чужбина и в националната сигурност и правенето на политика в администрацията му не функционира. Това е тревожно. Оставена на течението, САЩ са изправена пред две опасности: едната е вакуумът, който позволява на джихадистите да се прегрупират, както направиха неколкократно в Ирак, другата е да бъде засмукана в регионална война, която би влошила всичко.

Кървавата баня в Близкия изток е съставена от много конфликти: бунтове срещу потисниците във властта, които не успяха да получат легитимност или да създадат просперитет; битки между съперничещи си форми на исляма; регионални надпревари между Саудитска Арабия, Иран и Турция и съперничество между Америка и Русия.

В сърцевината ѝ е чувството на сунитските мюсюлмани, че са ограбени, чието най-гротескно проявление е ИДИЛ. Така че САЩ се нуждаят ог многоизмерна стратегия, съчетаваща военни, политически и икономически средства, имаща предвид сложната геополитика, която подхранва хаоса.

Няма никакъв признак, че администрацията на Тръмп е заета с подобно мислене. При първата си визита в чужбина – в Саудитска Арабия, той бе честван от арабски и мюсюлмански лидери и нагостен с богати договори в отбраната. В замяна, изглежда, прие светогледа на Саудитска Арабия – и с това ускори кризата сред американските съюзници в Залива. Окуражени, Саудитска Арабия и ОАЕ (заедно с Египет и Бахрейн) отрязаха сухопътните, морските и въздушните връзки с Катар. Те обвиняват богатото на газ кралство, което подслонява най-голямата американска база на ВВС в района, че подкрепя тероризма (обвинение, което често се отправя и към саудитците).

Целият анализ прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

175

радио Ереван

преди 6 години

Какво идва след края на Ислямска държава?Края на Расия естествено :)

174

Историк

преди 6 години

Няма край на ИДИЛ. Идва Трета Световна Война. А един умен мъж е казал:"Не знам как ще изглежда третата световна война, но знам как ще изглежда четвъртата световна война: с прашки"

173

Анонимен

преди 6 години

идва краят на създателя на ислямска държава ;КРАВАРИЯ; НАЙ ДОБРИЯТ АМЕРИКАНЕЦ Е МЪРТВИЯТ

fallback