Снимка: архив, Reuters
fallback

Руският печат коментира политическото бъдеще на опозиционера Сергей Удалцов, освободен вчера след изтичане на 4,5-годишна присъда за организиране на големите протести срещу президента Владимир Путин в Москва през 2012 г. Наблюдателите са сигурни, че щом се възстанови, лидерът на лявата "улица" ще поднови активната си политическа дейност, пише "Газета".

Oще по темата

Удалцов притежава политическа воля и смелост. Избирателите в Русия ще го оценят, защото интересът към външната политика спада, икономическите трудности растат и протестните нагласи ще се засилват, коментира политологът Абас Галямов.

Най-близкият съмишленик на Удалцов Сергей Сахнин, преследван по същото "дело за Блатния площад", но избяга в Швеция, критикува опозиционното им движение "Ляв фронт" като "твърде радикално" и "откъснато от живота". "Тогава властта доста лесно се справи чрез репресии и пропаганда с нас, но не и с фундаменталните причини за кризата. Затова са неизбежни нови социални и политически трусове", казва той.

Политическият емигрант констатира тотална криза на неолиберализма в цял свят и прогнозира, че тя ще бъде посрещната с "нови извънсистемни отговори", каквито вижда сега в лицето на Доналд Тръмп, Марин Льо Пен и други западни политици. Логично е според него неолибералният режим в Русия да бъде посрещнат с "отговор отдясно" - това е опозиционерът Алексей Навални, "който вече стана един руски Тръмп", и "отговор отляво", какъвто може да стане Сергей Удалцов.

Днешната реалност в Русия е много различна от 2012 г., когато опозиционните лидери се обединиха и изведоха на улиците рекорден брой хора. Сега Навални е единствен водач на протеста. Блатният площад опустя, а основният резерв на опозицията е още твърде млад, отбелязва "Московский комсомолец".

Вестникът цитира анализатора Галямов, според когото е най-разумно за Удалцов да се присъедини към т. нар. системна опозиция - парламентарната компартия на Русия. "Първо, той ще получи подкрепа и възможност за открита политическа дейност, второ - от него ще имат интерес" самите комунисти заради спадащата си популярност, разсъждава експертът.

Колегата му Константин Калачов обаче смята, че Удалцов ще избере "извънсистемната опозиция" - "хора с неговите възгледи са напускали комунистическата партия, а не обратното".

Парламентарните методи за борба не са за Удалцов. След изпитание като затвора той трудно би се уплашил от нови репресии. "Но има ли какво да каже на света? Проблемът на революционерите е, че нямат позитивна програма", добавя Калачов.

Опозиционната Партия на народната свобода (ПАРНАС) на Михаил Касянов планира две големи прояви, на които кани и други демократи - партията "Яблоко" и Партията на прогреса, ръководена от Алексей Навални, пише "Независимая газета", цитиран от Би Би Си.

За 3 септември в Москва е насрочено шествие под наслов "Нашият град", което може да вдигне активността на предстоящите общински избори. А на 26 август в столицата и в провинцията се организират митинги "За свободен интернет", уточнява изданието във връзка с протестните нагласи в Русия по повод засилването на контрола и ограниченията в мрежата.

От началото на август Съветът по човешките права към президента на Русия заедно с националната гвардия разработва поправки в закона за митингите и работната група уверява, че е поет курс към отслабване на репресивния му характер, пише "Комерсант".

Според омбудсмани законът ще бъде уточнен и опростен, а прекомерната му строгост подтиква хората да излизат на улиците. Същевременно горната камара на руския парламент обсъжда дали законът да забрани непълнолетни да ходят по неразрешени митинги, посочва всекидневникът.

През февруари ЕСПЧ се произнесе по жалбите на 23 руски граждани с отхвърлени от властите молби за публични прояви. Според съда са били нарушени правото на свобода на събиранията и на справедлив съдебен процес. Той задължи Русия да изплати на ищците общо над 183 000 евро. Но правозащитниците не очакват решението на ЕСПЧ да донесе промени в руския закон за митингите и неговото прилагане, допълва "Комерсант".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

31

Анонимен

преди 6 години

Това да не е България, Македония или друга нискоразрядна васална държава.Аз обичам България и се срамувам, че едновременно е част от ЕС! НАТО ...и третия свят по стандарт и дългове. 1988 г. 8 милиарда, 2016 г. Над 40 милиарда! Инфлация на долара ли има? :)

30

хохолите капут

преди 6 години

До Калеко Алекомного смешно.....

29

Анонимен

преди 6 години

Неуважаеми жур.ана.л.лизци!Вие ежедневно доказвате,че неслучайно папи Сорос ви плаща-изцяло и ежедневно работите за реализацията на доктрината за управляемия от САЩ хаос по света! За разлика от Русия , където се реализира доктрината за управляема демокрация! САЩ слагат и махат техни ид.иоти в правителствата по света чрез кървави цветни революции, а Русия само задържа и пуска подобни ид.иоти в др.ънго.лниците. Според осоросените ви мозъци кое е по-демократично?През гугъла:На троих - 18 серия - 1 сезон

fallback