Снимка: Архив, Reuters
fallback

Всяка градинка, пицария, болница и кръчма в центъра на всеки европейски град ще имат безплатен високоскоростен интернет до 2020 г. За това се разбраха снощи в Брюксел трите основни европейски институции – Европейската комисия, Европейският парламент и страните членки.

Oще по темата

Ще бъдат обхванати още обществени библиотеки, поликлиники, музеи. Брюксел разчита чрез тази инициатива ежедневно да се правят по 40-50 млн свързвания. Идеята е на председателя на Комисията Жан-Клод Юнкер, който обеща през есента Wi-Fi връзка на обществените места в градовете.

Инициативата цели да поправи свързаността, особено в места, където интернетът е ограничен. Сред основните аргументи за приемането на WIFI4EU (безжичен интернет за ЕС) е включително да се даде възможност на безработните хора да търсят работа, без да е необходимо да разполагат с мобилен интернет за целта.

Ще бъдат обхванати между 6000 и 8000 общини в Европа, като европейският бюджет ще плаща през следващите 2 години 120 млн. евро за реализиране на проекти за свързването. Европейският бюджет ще плати чрез общините разходите за оборудване и инсталиране (точки за интернет достъп), докато кметствата ще плащат за свързването (абонамент за интернет) и поддържането на оборудването.

Подборът на кандидатурите ще става според реда на постъпването им, като подаването на документите ще е по интернет, уточни Еврокомисията.

Това ще е една от задачите на бъдещия български еврокомисар. Правителството на Бойко Борисов одобри кандидатурата на евродепутатката от ГЕРБ Мария Габриел, а шефът на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер я препоръча за ресора цифрова икономика и общество.

Сега Габриел се готви за препитването в Европейския парламент, което е важно, но не решаващо за нейното избиране. За него последни думата имат страните членки.

Очаква се събеседването с Габриел да е през последната седмица на юни, като тя ще трябва да се яви пред двете ресорни парламентарни комисии – за културата и медиите и за промишлеността и предприемачеството.

Възможно е обаче кръгът на препитващите да се разшири, тъй като при изслушването на Гюнтер Йотингер през 2014 г., от когото Габриел разчита да поеме поста, депутати от 5 комисии задаваха въпросите. Освен двете основни комисии, за интервюто за работа на Йотингер, въпроси задаваха и членове на комисиите за вътрешен пазар, за граждански свободи и вътрешни работи, както и от правната комисия на Европейския парламент.

При номинацията на Габриел на 16 май различни медии и експерти коментираха, че тя никога не е работила в областта на цифровото общество и икономика и не е проявявала какъвто и да е интерес към материята. Юнкер обаче веднага разпореди на служителите си да я подготвят за препитването в Европарламента. Така кандидатката ще има около 40 дни да чете за представянето си пред колегите си от Европарламента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

30

Анонимен

преди 6 години

Четейки заглавието съм сигурен че България ще е първенец в тази инициатива. Защо ли? Много просто, към 2020 година изброените заведения ще се броят на пръсти в нашата Родина...

29

Анонимен

преди 6 години

Безплатен градски транскорт няма ли да има? Безплатен интернет вече има.

28

Анонимен

преди 6 години

А на Румяна Желева никой не помогна и не я подготви.

fallback