Снимка: архив Булфото
fallback

Американският президент Доналд Тръмп предприе драматичен ход, като уволни директора на ФБР Джеймс Коми - човека, който може би му помогна да стане държавен глава, но и потенциално най-много заплашваше бъдещето на неговото управление, пише в. "Ню Йорк таймс".

Oще по темата

От аферата Уотъргейт нито един американски президент не е уволнявал служител, ръководещ разследване срещу него. Решението на Тръмп веднага предизвика сравнения с "Клането в събота вечер" през октомври 1973 г., когато тогавашният президент Ричард Никсън нареди да бъде уволнен специалният прокурор Арчибалд Кокс, разследващ т.нар. треторазрядна кражба с взлом, която в крайна сметка свали от власт Никсън, отбелязва американското издание.

Тръмп посочи в писмото си за уволнението на Коми, че директорът на ФБР три пъти му е казал, че не е обект на разследване - това е начинът на Тръмп превантивно да отрече, че действията му са движени от личен интерес. Но всъщност президентът имаше доста голям интерес, тъй като Коми открито беше заявил, че ФБР разследва намеса на Русия в президентските избори в САЩ миналата година и евентуални контакти на сътрудници на кампанията на Тръмп с Москва.

Решението смая както републиканците, така и демократите. И в двете партии приеха уволнението на Коми като безочлив ход, който със сигурност ще засили напрежението около разследването - и без това политически взривоопасно. Въпреки всичките си нестандартни действия през почти четирите месеца като президент, Тръмп все още е в състояние да шокира, а това да уволниш директора на ФБР насред подобно разследване прекрачва всички нормални граници, коментира "Ню Йорк таймс".

Тръмп може да е сметнал, че демократите толкова силно ненавиждат Коми заради действията му миналата година при разследването за имейлите на Хилари Клинтън, че биха подкрепили освобождаването на директора на ФБР или поне не биха възразили срещу това. Но ако е мислел по този начин, той се е заблуждавал, защото демократите веднага осъдиха решението му и поискаха назначаване на специален съвет, който да гарантира, че разследването по въпроса с Русия ще бъде независимо от президента.

Уволнението на Коми поражда възможност за подозрения, че Тръмп има да крие нещо, и може да обтегне отношенията му с неговите съпартийци от Републиканската партия, които може да са се уморили да го защитават, когато не разполагат с всички факти. Мнозина републиканци направиха предпазливи изявления, но някои изразиха опасения от уволнението на Коми и призоваха за специално разследване от Конгреса или за независима комисия, която да поеме случая от комисиите по разузнаването на Камарата на представителите и Сената, които сега проучват въпроса с Русия, посочва "Ню Йорк таймс".

Внезапното отстраняване на Коми веднага породи страхове сред конгресмените и други личности, че разследването на ФБР за евентуален таен сговор между Кремъл и кампанията на Тръмп може да бъде преобърнато, след като сега самият президент може да избере новия му ръководител, отбелязва в. "Вашингтон пост".

Разследването все още е в началото, но деликатният му характер вече създава политически трудности на правосъдното министерство. Сега въпросът се надзирава от заместник-министъра на правосъдието Род Розенстайн, изготвил обосновката за уволнението на Коми заради действията му във връзка с разследването за имейлите на Клинтън, посочва американското издание.

Уволнението на Коми е поредният сензационен епизод, който повдига въпроси за евентуалните отношения на Тръмп и сътрудници на неговата предизборна кампания с Русия. Това става непосредствено преди посещението на руския външен министър Сергей Лавров във Вашингтон, където той трябва да се срещне днес с Тръмп, отбелязва британският в. "Файненшъл таймс".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

бг пенсионер

преди 6 години

Горкият Коми. Какво ли ще прави с 300 лв пенсия

16

Анонимен

преди 6 години

Навсякъде, където Русия има участие нещата са изтъкани от интриги, подлост и престъпления!Тръмп се е забъркал с ушанките и няма да изкара дълго.

15

Гост+

преди 6 години

До 20: Болно-амбициозната госпожа никога нямаше да стане президент. Вие заедно с трите букви може да си баете за руска връзка, но американците може би ще преизберат Тръмп и след импийжмънт.

fallback