Снимка: bgonair.bg
fallback

Ден преди референдума в Турция ситуацията става все по-заплетена и мерките за сигурност са все по-сериозни, предаде репортерът на Bulgaria ON AIR Методи Владимиров от Истанбул.
Oще по темата


Властите забраниха заснемането на площад "Таксим", а багажът на всеки човек в Истанбул се проверява. Ограничен е достъпът на журналисти до основни звена в Истанбул.

В големите градове колите се спират за проверка. Проверяват се документите на всеки един човек по улиците.

Въпреки че днес е ден за размисъл преди референдума утре, който ще реши съдбата на Турция, митингите в големите градове са на всеки няколко метра. Те са организирани от двете най-големи политически сили в страната.

Опозиционната "Републиканска Народна партия" е най-големият противник на президента Ердоган и тя категорично заявява, че трябва да се каже "Не" на референдума.

Лидерът на опозиционната партия Текин Бингьол за първи път застава пред българския ефир, за да изрази вижданията си и той избра да го направи пред Bulgaria ON AIR.


"Управление само от един човек никога не е успешно за дадена страна. Определено хората изпитват страх, защото правителството притежава цялата власт и използва целия финансов ресурс на държавата за този референдум. Проблемът в това един човек да контролира държавата е, че това не е демокрация. Президентът ще решава, а парламентът ще е безсилен", коментира той.

Само на няколко метра от митинга на опозицията е организиран и този на управляващата партия, подкрепяща президента Реджеп Ердоган, която категорично заявява "Да" на предложените от него 18 промени в Конституцията на Турция.

Докато на митинга на опозицията хората носят знамена с лика на Ататюрк, при демонстрацията на управляващата партия те са с образа на Реджеп Ердоган.

През определен период от време събралите се гледат записи в центъра на Истанбул, на които се показва нощта на опит за държавен преврат.

Прогнозите сочат резултат 50/50 на референдума. Според последните социологически проучвания 51% от турците ще подкрепят референдума, но социолозите поясняват, че това са резултати, които се дават с около 2% разлика.

Към този етап опозицията и управляващите организират още два големи митинга, които са в два съседни квартала.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

31

Диди

преди 7 години

Имало и по-свестни хора в Турция. Защо ни занимават само с този Ердоган?

30

Ай завалиите

преди 7 години

Тези така наречени турци от БГ били много комплексирани горките.Явно руската пропаганда ги е ощетила най-много.

29

цените днес

преди 7 години

Днес на пазара у Стамбула града докараа стадо кози и раята ги взе кое за едене,кое за женене и домазлък.Едно кафе с каймак струва две аспри.Жената струва от десет крави нагоре..Козата-евтинджос! Става за женене, става и за едене!

fallback