Снимка: Reuters

Светът е изправен пред най-голямата хуманитарна криза от 1945 година насам. Това предупреди Организацията на обединените нации.

Причината за стряскащия извод е прогнозата, че населението на 4 държави е заплашено от гладна смърт. Това са Йемен, Сомалия, Южен Судан и Нигерия.

"Това е критичен момент в историята. Още в началото на годината сме изправени пред най-голямата хуманитарна криза от създаването на Организацията на обединените нации. Днес, повече от 20 милиона души в четири държави са застрашени от гладна смърт", каза координаторът на ООН по хуманитарните въпроси и спешната помощ Стивън О'Браян, цитиран от БНТ.

Той допълни, че причина за масова смърт в тези държави могат да се окажат и болести, които в развития свят се приемат за лечими.

И в 4-те африкански държави има въоръжени конфликти, които пречат на хуманитарните организации да пращат свои представители. В тях няма развита икономика, нито върховенство на закона..

Гладът заплашва цяло поколение, гладните и омаломощени деца не могат да водят пълноценен живот, а това реално означава, че нямат бъдеще, пише още БНТ.

Според статистиката на Уницеф потенциално застрашените от недохранване деца са 1,4 млн. Цифрата е актуална само за тази година.

Кризата, според ООН, може да бъде избегната. И това ще струва 4,4 милиарда долара, които трябва да бъдат събрани до юли тази година.

"Това е предотвратимо. Възможно е тази криза да бъде избегната, да бъде избегнато гладуването, задаващата се човешка катастрофа", смята О'Браян.

Изявлението му идва само месец след като с призив за финансова помощ към света се обърна и генералният секретар на ООН - Антонио Гутериш. Подобни апели не бива да бъдат подценявани, защото рискът от необратими последствия става огромен, твърдят експерти.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase