fallback

Общ преглед

Заключен в малката си килия Амар Хюсеин чете по цял ден Корана, защото иска да стане по-добър човек. Амар е заловен през октомври от кюрдските сили за сигурност, когато те отвоюват град Киркук. Кюрдите разрешават на репортер на Ройтерс да се срещне с Амар и още един затворник, които са заловени по време на атаката срещу Киркук, по време на която загинаха 63-ма бойци на ИД.

Амар днес чете Корана и твърди, че иска да бъде по-добър човек. Но той твърди, че е изнасилил над 200 жени от иракски малцинства. И не съжалява.

"Емирите" му, или местните командири на ИД, му давали зелена светлина да изнасили колкото си иска жени от язидите.

"Младите мъже се нуждаят от това", заявява Амар, след като надзирател смъква черна качулка от главата му. "Това е нормално".

Той се е местил от къща в къща в няколко иракски града, по времето, когато ИД е завземала все повече територии от силите за сигурност на Ирак. Представители на кюрдските сили за сигурност твърдят, че имат доказателства за изнасилванията и убийствата на Амар Хюсеин, но не и за точният им брой.

Свидетели и представители на иракските власти потвърждават, че членовете на ИД са изнасилили стотици язиди, след като терористичната организация нахлува в Северен Ирак през 2014 г. Отвличанията и взимането на жени за секс робини са честа практика на ИД. Всички мъже биват убивани.

Амар Хюсеин се е присъединил към ИД през 2013 година и твърди, че от тогава е убил поне 500 души.

"Застрелвахме, който трябваше да застреляме и обезглавявахме онези, които трябваше да бъдат обезглавени", обяснява просто терористът.

Той си спомня как "емирите" са го обучавали да убива. Отначало не било лесно, докато не докарали човек за "тренировъчно убийство". После ставало все по-лесно, с всеки изминал ден.

"Седем, осем, десет наведнъж. 30 или 40 човека. Завеждахме ги в пустинята и ги убивахме", обяснява Хюсеин. Постепенно станал все по-ефективен, без никога да се колебае дали да убива.

"Карах ги да седнат, слагах превръзка на очите им и изстрелвах куршум към главите им", казва терористът. "Беше нормално".

Главоболие в затвора

Антитерористичните агенти на ИД твърдят, че Амар Хюсеин им е създавал проблеми, когато е пристигнал. Бил толкова силен, че късал пластмасовите верижки, с които ги връзвали.

Той гледа на себе си като на жертва на обстоятелствата, продукт на разбито семейство и бедността в родния му град Мосул, крепостта на ИД в Ирак.

"Нямах пари. Нямах някой, който да каже: "Това е грешно, това е правилно". Нямах работа. Имах приятели, но никой не ми даваше съвет", обяснява затворникът.

Той е в затвора от октомври насам. Религиозни слогани са издълбани в циментовите стени от затворниците преди него. Всичко, което му е дадено, е едно дебело одеяло и Коранът. На пода има пластмасова чиния с бульон и малко ориз. Дебели, метални белезници висят от близката стена.

21-годишният Амар Хюсеин е започнал терористичната си кариера като 14-годишен, разказва той. Бил привлечен към джихадът от местния мюфтия, после се присъединил към "Ал Кайда", а днес очаква присъдата си като човек от редиците на ИД.

31-годишният Абдел Рахман е друг терорист, заловен при същата атака. Кюрдските сили обаче го описват като по-малко разговорлив. По време на разпитите не бил прекалено словоохотлив за службата си в "Ислямска държава". Пред Ройтерс не е по-разговорлив.

Обяснява, че е открил огън срещу кюрдските сили по време на акцията в Киркук, но не признава, че е убил някой. Твърди, че той и брат му се присъединили към "Ислямска държава", защото били държавни служители и в противен случай биха били убити от ИД. Кюрдските и иракските сили обаче гледат скептично на подобни версии.

Единствената емоция, която Абдел Рахман показва е свързана с шиитския министър-председател на Ирак Хайдер Ал Абади. Според Рахман Ирак винаги ще е сцена на нестабилност, заради многото малцинства, които живеят в страната.

"Той не осигурява справедливост за хората", отсича Рахман, терористът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

75

Анонимен

преди 7 години

учили са го краваро -еврейските специалисти спретнали 200 войни на света от 45 насам

74

Анонимен

преди 7 години

Грешка, опустошават древни култури като персийската, балкарската, индийската и други. Произведението на Персийския поет Фирдоуси в много томове описва какво е представлявала Персия преди исляма и какво е 3 века след. Това е плач за изгубената му родина, а ние на Балканите знаем какво е това!

73

Анонимен

преди 7 години

Истинският ислям е започнал с Мохамед. Неговите зверства при походите му са много. Съседни християнски и еврейски племена, мирен е периодът в Мека, защото са били малко на брой. След Медина стават армия и насилието започва. Завладяват в меч и огън цяла Северна Африка, разрушават и поробват древна култура като персийската и Балканската, като обявяват всичките и достижения за достижения на арабите и исляма. Лъжи и кражби освен насилието.

fallback