fallback

При победа на президентските избори ще организирам в първите 100 дни от управлението си два референдума - за реформа на конституцията и за излизане на Франция от Европейския съюз, заяви водачката на френската дясна партия "Национален фронт" Марин льо Пен в интервю за в. "Монд", цитирано от ТАСС.

"Ще организирам два референдума. Първият, веднага след парламентарните избори, ще е за преразглеждане на конституцията: за вписване в нея на забрана за създаване на затворени общности, разрешаване на принципа за националния приоритет (ограничаване на наемането на работници чужденци), защита и развитие на културно-историческото наследство, премахване на регионите и междумуниципалните обединения, намаляване броя на депутатите на 300, а на сенаторите - на 200, въвеждане на обща пропорционална избирателна система за Националното събрание", обяснява Льо Пен, цитирана от БТА.

Други промени са отменянето на главата за Европейския съюз във френската конституция, утвърждаване на върховенството на френските закони над европейските споразумения, вписване на референдумите по гражданска инициатива, разширяване на сферите, в които могат да се провеждат референдуми, вписване на задължението за използване на този инструмент за реформа на конституцията, казва Льо Пен в интервюто.

Лидерката на НФ заявява също, че ако бъде избрана, ще замине незабавно за Брюксел, за да задейства преговори Франция да си върне четири свои суверенитета: валутния, законодателния, бюджетния и териториалния.

Половин година след избирането ми ще свикам референдум за напускане на ЕС. Ако постигна своето в Брюксел, ще предложа на французите да останем в съюза, ако не успея, ще ги посъветвам да го напуснем, казва Льо Пен.

Според Льо Пен дискусиите за преразглеждане на статута на Франция в ЕС или пълното излизане на страната от общността в момента има големи перспективи. "Можем достатъчно бързо да постигнем споразумение за преговори за Фрекзит. Сега ЕС преживява много сътресения, много страни се възползват от това, за да постигнат отменянето на редица регламенти и споразумения, които вредят на сигурността или икономиката им. Няма да съм сама в тези преговори. Убедена съм, че ще поставя началото на цяло движение: избори ще има в цяла Европа - в Холандия, в Германия, а може би и в Италия. ЕС е в изключително затруднено положение", подчертава тя.

Льо Пен казва, че ако французите се произнесат за напускане на ЕС, тя ще отмени веднага всички европейски норми, които сега ограничават суверенитета на Франция. Още в мига, в който френският народ заяви, че не желае повече да е част от ЕС, ще въведа всички мерки, които са били забранени от ЕС. Като британския премиер Тереза Мей, която сега прави това във Великобритания: тя веднага въведе мерки за ограничаване на имиграцията и за нея въпросът е приключен, отбелязва Льо Пен.

Отказахте да върнете 300 000 евро на Европейския парламент за фиктивно, предполага се, назначение на една от помощничките ви. Неговите правила не се ли отнасят за вас, пита "Монд" крайнодясната лидерка.

Европарламентът е политическа структура, решила да води битка срещу патриоти като нас. Той не може да понесе мисълта, че в него може да съществува опозиция. И дума не може да става да се подчиня на това едностранчиво решение. Питам се дали да не сезирам омбудсмана. Ние сме европейски депутати, избрани от народа да го защитават. Ако се позволи да се нарушават правилата, на които се основава нашето правосъдие, за да се попречи на един депутат да упражнява правомощията си - понеже за това става въпрос - това е нещо изключително сериозно, изтъква Льо Пен пред вестник "Монд".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

60

Ти добре ли си?

преди 7 години

До СМЪРТ ЗА ЕСТи можеш ли да полваш това, Кото е в горната част на главата и да погледнеш 1-2 стъпки напред и ще разбереш, че ще ходиш гладен но не само ти а много голяма част от населението, което е останало в страната ни. Хайде поспри и помисли. ( не си прави труда да ми прехвърляш нищо лично, отдавна не живея в България или Европа.)

59

БЬЛГАРИН

преди 7 години

До АнонименБЪЛГАРИЯ Е КАТАСТРОФИРАЛА НЕ ВИДИШ ЛИ---ЗА 10 ГОДИНИ В ЕС ЗАГУБИХМЕ 1 НАЦИОНАЛЕН СУВЕРНИТЕТ 2 БЕЗ ИКОНОМИКА 3 БЕЗ АРМИЯ 4 НЕРАБОТЕЩА СЪДЕБНА СИСТЕМА 5 НЕНАКАЗАНОСТ НА ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА 6 БАНКОВИ ГРАБЕЖИ--ВСЕКИ ДЕН ДЕМОГРАСКА КРИЗА СРЕД БЪЛГАРИТЕ ---ПЛАН РАН--ЪТ В ЗАВЪРШВАЩА ФАЗА

58

Анонимен

преди 7 години

Ако ЕС се разпадне, тогава в България ще настъпи катастрофа!

fallback