Снимка: Reuters
fallback

Световната икономика е в най-добрата си форма от години - бум на фондовите пазари, петролът поскъпва, а страховете за бързо забавяне на китайската икономика, се успокояват. Политическият и икономически елит обаче едва ли ще празнува по време на своята среща в швейцарския курорт Давос, пише в свой анализ Ройтерс.

Причината е несигурността около политиките, които ще предприема новоизбраният американски президент Доналд Тръмп. Той официално ще стъпи в длъжност на 20 януари - последният ден от годишния Световен икономически форум (WEF), който се провежда в Давос.

Преди година лидерите бяха спокойни, че Тръмп няма големи шансове да бъде избран. Неговата победа, дошла само броени месеци след вота на британците за Brexit, обаче се оказа истински шамар за тях.

Доналд Тръмп е пример за вълната от популизъм, обхващаща целия свят и заплашваща следвоенния либерално демократичен ред. С предстоящите избори в Холандия, Франция и Германия, а вероятно и в Италия, събиралите се в Давос ще бъдат доста нервни, прогнозира още Ройтерс.

Списъкът с гостите в швейцарския курорт през тази година също е показателен. Сред тях е Си Дзинпин. Той ще бъде първият китайски президент, който ще присъства на Икономическия форум и това подсказва за растящата роля, която Пекин ще има в световен мащаб.

Това се случва във време когато Тръмп заявява все по-затворената политика, която ще води САЩ, а Европа обръща внимание на своите проблеми - от Brexit до тероризма.

Британският премиер Тереза Мей заяви участието си на форума. Германският канцлер Ангела Меркел обаче ще отсъства през тази година.

Икономическият форум в Давос ще се проведе мужду 17 и 20 януари.

За първи път световните лидери ще дискутират заплахата за световния ред от десния популизъм, глобалната солидарност и геостратегическата конкуренция, посочва още Independent.

Още новини и анализи от Европа и света четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

Bai ganu

преди 7 години

До ЦиникDa ne bi da predlaga6 obratno v orientalizma ili Kolhoza ...?Da 4uem podrobno ideiata ti Zambia Nov svetoven red:

9

Анонимен

преди 7 години

"Тръмп - Путин", новата кавър версия на драмата "Прилъстена и изоставена".

8

Циник

преди 7 години

....вълната от популизъм , заливаща света...ЛИ???!!! Не!!!! Това не е популизъм - това е знак, че най-сетне народите се събуждат...и искат да се отнърват от ярема на транссексуални либерастчета...и политп*а*ра*зити искащи да им заповядат - как, и какво да мислят! От години народната воля е наричана "популизъм" от същите тези к*ъ*рлежи впили се в снагата народна! Шайка престъпници и в Берлин, и в Брюксел - не желаят народите да се събудят от ступора в който ги вкараха последните ( поне 8 години )

fallback