Снимка: архив Reuters
fallback

Когато "Ислямска държава" е в критично положение, тя се опитва да вбие клин и по този начин да се засили натискът на обществото към правителството, съответно да отслабне натискът към ИД, обясни в интервю за БНР арабистът проф. Владимир Чуков.

Според него атентатът в Истанбул е един от подходите на терористите да изградят няколко фронта, така че да бъде отслабен натискът на Турция към ИД в Сирия.

Не трябва да ни изненадва и фактът, че атентаторът е от Централна Азия, допълни той.

"Атентатът от новогодишната нощ в Истанбул носи белезите на радикален ислям. ИД през изтеклата година не използва т.нар. "етноджихари", живите бомби, атентаторите-самоубийци, а използва стратегически самоубийци, изпратени на конкретна мисия, без да са задължавани да бъдат убити, те имат задача и трябва да я изпълнят. Това са хора, обикновено натрупали много сериозен опит в битките, хора от Централна Азия", каза арабистът.

В анализ на процесите на завръщане на бойци на ИД към Балканите Владимир Чуков отбеляза: "Можем само да гадаем каква част от тях са минали през нашата страна, без никой да разбере за тях".

"Това иде да подскаже, че 2017-а не можем да я опишем като по-оптимистична година. Няма защо да се заблуждаваме – България е част от коридора, част от транзита, заради което и у нас са се появили т.нар. "логистици", ятаци, които им помагат. След като има доказано такъв трафик, няма как да не се оформи подобен перифирен обект на изследване", настоя Чуков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

Анонимен

преди 7 години

този Китюк 4уков е толкова про,ст дори Арабския му е Много лош

19

Андерс Брейвик

преди 7 години

Мхммм...

18

Анонимен

преди 7 години

До Анонимен Реконкиста= Възраждане

fallback