Снимка: Reuters
fallback

Избори, референдуми, трагедии, обрати, спортни емоции и... продължаваща мигрантска вълна в Европа. Това беляза светът през отиващата си 2016 година, която трябва да отбележим, беше високосна.

Време е да се обърнем назад към най-важните събития през отминалите 366 дни.

И по станала традиция екипът на Dnes.bg даде думата на своите читатели, които сами да преценят: Кое е най-важното световно събитие за 2016 година? В традиционната ни анкета участваха точно 3246 наши читатели, гласували в периода 9-20 декември 2016 година.

И те решиха: Изборът на Доналд Тръмп за президент на САЩ е най-важното международно събитие за 2016 година. За него са гласували точно 33% от нашите читатели. Така за всеки трети анкетиран краят на битката между Тръмп и Хилари Клинтън за наследник на Обама е без конкуренция тази година.

Войната в Сирия и отношенията на Великите сили към конфликта са събитие №1 за 17% от нашите читатели. Заради военните действия, и в отношенията между САЩ и Русия настъпи хлад, а в края на годината в Турция бе застрелян и посланикът на Москва в Анкара Андрей Карлов.

Brexit – без съмнение най-шокиращият референдум през тази година, реши, че Великобритания трябва да се раздели с ЕС. Тази година Камерън отново изигра коза с референдума за еврочленството на среща на върха в Брюксел през февруари, успя да извоюва "специален статут" на Обединеното кралство в ЕС, след което насрочи дългочакания референдум за 23 юни и обяви, че ще се бори за оставане на страната си в блока. Уви, до голяма степен изненадващо евроскептиците победиха, а ударната вълна от Brexit-а далеч надхвърли пределите на острова. И нареди събитието като третото най-важно за 2016 година с 16% от гласовете на нашите читатели.

Плъзналата популистка вълна в Европа и бъдещето на ЕС бе най-важното събитие за 12% от анкетираните. Референдуми, подем на национализма, обещания за решаване на проблемите... Тази вълна едва ли ще остане само в 2016 година, а със сигурност ще се пренесе и през тази 2017 година.

Кървавите атентати във Франция, Белгия и Германия, които отново отнеха човешки животи и се опитаха да всеят страх в Европа, бяха определени от 6% от анкетираните за най-важно събитие.

Продължаващото напрежение по оста САЩ – Русия събра подкрепата на 5 на сто от всички гласували. Разногласия за Украйна и Сирия, обвинения в кибератаки и други бяха само част от недоверието между двете суперсили. Сега светът очаква с интерес влизането на Доналд Тръмп в Белия дом – събитие, в което мнозина виждат шанс за стопляне на отношенията между Москва и Вашингтон. А дали това ще стане ще ни покаже 2017 година!

В средата на юли Балканите бяха в ступор – опитът за преврат в Турция, който се опита да отстрани от власт президента Реджеп Ердоган. Последваха гонения срещу противниците му, а действията на властта в Анкара развалиха отношенията между южната ни съседка и ЕС. Всички тези събития бяха определени като събитие №1 от 4% от нашите читатели.

Също толкова смятат, че смъртта на легендарния кубински лидер Фидел Кастро е най-важното нещо, което сполетя света през 2016 година.

Трагедията с падналия самолет на бразилския футболен клуб Чапекоензе в края на ноември събра 2% от гласовете на нашите читатели, а едва 1% от анкетираните смятат, че събитие №1 са първите Олимпийски игри, които се проведоха в Южна Америка през август тази година.

И така – 2016 година е в историята. Какво ни готви Новата година ще видим в следващите 365 дни. На нас ни остава да се надяваме на повече добри и позитивни събития и по-малко трагедии. И една мирна, щастлива и сплотена Европа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

БГ

преди 7 години

АКО ВСИЧКО, КАКВОТО ЗАЯВЯВА ГО ИЗВЪРШИ,НЕ ЗНАМ КАК ЩЕ СВЪРШИ,НЕ ВЯРВАМ ДА Е СВРЪХ ЧОВЕК,КЕНЕДИ ГО УБИХА И 96 ЧОВЕКА ЗАГИНАХА СЛЕД ТОВА И ПАК НЕ СЕ ЗНАЕ ИСТИНАТА.МНОГО ЩЕ МУ БЪДЕ ТРУДНО,НО ИСКАМ ТОВА, КОЕТО КАЗВА,ДА ГО ИЗВЪРШИ В ИМЕТО НА СВЕТА И НА НЕГОВОТО ПРОГРЕСИВНО РАЗВИТИЕ,А НЕ САМО ВОЙНИ И УБИЙСТВА.

17

Анонимен

преди 7 години

Да се надяваме,че като истински делови американец в най-скоро време Тръмп ще изчисти офисния политически,социологически,икономически,юридически,журналистически, финансов и ментално деформиран планктон,окупирал и тероризиращ световната икономика и ще даде възможност на знаещите,можещите и опитните да работят за развитието на човечеството!

16

Все равно

преди 7 години

Тръмп будет трахать Рашки в точку.А у Путин будет улибка.

fallback