Снимка: архив Reuters
fallback

Берлинският атентатор Анис Амри изпратил съобщение и дори си направил селфи от кабината на камиона, минути преди да го вреже в коледния базар в берлинската столица, отнемайки живота на 12 души.

Oще по темата

"Братко мой, всичко е наред, по волята Божия. Аз съм в автомобила, моли се за мен, братко мой, моли се за мен!", написал Амри. След това изпратил и снимката. Съобщенията най-вероятно са до 40-годишния тунизиец, който вчера беше задържан вчера в Берлин.

Днес германската прокуратура решава дали да го остави в ареста за предполагаема връзка с атентора.

Междувременно излизат нови данни от разследването на терористичния акт. Властите са знаели, че застреляният на 22 декември в Италия Амри е бил в тясна връзка с германски джихадисти и че полицията в Дортмунд го е класифицирала като симпатизант на групировката "Ислямска държава".

Оказва се, че службите в Северен Рейн-Вестфалия за последно са актуализирали досието на Амри на 14 декември – седмица преди атаката. То е 17 страници, твърди разследване на всекидневника "Зюддойче цайтунг" и обществените телевизии WDR и NDR.

Става ясно още, че службите са знаели, че той е в контакт с човек на терористичната групировка "Ислямска държава" от началото на февруари и се е предлагал като самоубийствен атентатор. Следователите също така са знаели, че Амри поне веднъж е търсил в интернет как да се изработи тръбна бомба, а в онлайн дискусия е предложил услугите си като камикадзе, вероятно на член на ИД.

Освен това експертите на центъра са установили, че тунизиецът ползва осем различни самоличности, движи се свободно и постоянно на германска територия и е посещавал ислямско училище в Дортмунд, за което се подозира, че подготвя желаещи да се присъединят към ИД в Сирия и Ирак.

Въпреки тези сведения антитерористичният център е дал на Амри пето равнище по осемстепенна скала, което означава "проява на насилие е слабо вероятна". В тази скала "едно" е най-високата степен на опасност, а "осем" - най-ниската.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

27

Анонимен

преди 7 години

Германка е! Доскоро се кълняхте в нея! Сега Павлик Морозов!???

26

Анонимен

преди 7 години

"Това е геноцида на Меркел спрямо собственния й народ!Меркел е готова да избиват германците"Обаче това не е собствения й народ.Нито е германка. Нито е израснала в ГерманияОбикновена комсомолка.Като Паврик Морозов, който предал баща си на сатрапите от НКВД да го убият

25

Камбоджанец

преди 7 години

Ех , ако бяхме едни германци , или поне малко немци, какъв рай щеше да е и при нас ...

fallback