Снимка: архив Reuters
fallback

Десетки хиляди хора продължават да са обсадени в Алепо почти без вода, храна, подслон и вече без болници. Ужасите, които преживява градът, са всеизвестни. Наричат го "гигантско гробище", "място накрая на света" и "позора на нашето време". В добавка от службата на ООН за правата на човека тази седмица изразиха дълбоко безпокойство от сведения, че стотици мъже просто са изчезнали, след като са избягали в контролираните от правителствените сили райони, и че джихадистки групи пречат на цивилните да напускат и отвличат или убиват хора, които искат бунтовниците да се изтеглят, посочва вестникът.

Тревога из руския печат по повод подновените битки за древния сирийски град Палмира, отново превзет от "Ислямска държаава".

Според "Комерсант" ИД действа съгласувано с други сирийски опозиционни групировки - и т. нар. умерени, и свързани с Ал Каида. Моментът не бе избран случайно. Точно сега бе необходимо някой да отвлече сирийските войски и съюзниците им от щурма на Алепо, за да осигури пауза на обсадените там опозиционни отряди, озовали се в критично положение, пояснява изданието.

Ситуацията налага според него извода за ниска боеспособност на почти всички сирийски военни.

"В първата атака срещу Палмира участваха едва неколкостотин ислямисти, но това стигна, за да обърнат в бягство правителствените сили, да пробият фронта и да заграбят солидни арсенали с трофейни оръжия", се казва в статията.

Всекидневникът отбелязва "оперативната реакция на руската авиация, потвърдила, че за Москва Палмира не е само оазис в пустинята без сериозно стратегическо значение", а "символ - духовно достояние на цялото човечество, което Русия спаси от ислямските фанатици".

"И ако те пак започнат да взривяват архитектурни паметници или да секат глави на пленници на фона на античните колони, за Русия това може да стане огромна загуба на имидж", предупреждава "Комерсант".

Неуспехите на сирийската армия край Палмира показват според вестника, че войната срещу джихадистите далеч не е спечелена и дори превземането на Алепо няма да я спре.

Това ще е важна победа за Дамаск, но тя трябва да насочи нещата към мирни преговори. Защото има риск, че успехът в Алепо ще вдъхне сигурност на "партията на войната" в Дамаск и Техеран и тя ще се опита да отвоюва цяла Сирия, разтегляйки още повече линията на фронта и комуникациите. А битките край Палмира сочат, че бездруго вече няма кой, нито с какво да ги защитава.

За Москва това ще е най-лошият сценарий. Вместо да излезе от сирийската война с високо вдигната глава, като победителка, тя може да затъне в нея за месеци и години напред, пише "Комерсант".

Победа на Асад в Алепо ще означава контрол върху петте най-големи града в Сирия, но само върху една трета от нейната територия. "Ислямска държава" продължава да държи голяма част от Източна Сирия и се върна в град Палмира през уикенда, кюрдите контролират обширна част от североизтока, сред бунтовниците в провинция Идлиб, на турската граница, доминират твърдолинейни ислямисти, а бунтовници държат разпръснати райони на юг. Малко вероятно е режимът да възстанови контрола си върху територията, която изгуби, и може да очаква партизанска война в районите, които контролира, предупреждава вестникът.

Миналата седмица висши лидери на сирийската гражданска опозиция бяха на дискретно посещение във Вашингтон, за да се срещнат с конгресмени и експерти, свързани с екипа на Доналд Тръмп по прехода. Мисията им беше колкото проста, толкова и спешна - да убедят Тръмп, че има нужда от сирийските бунтовници колкото и те от него, отбелязва в. "Вашингтон пост".

Макар "Ислямска държава" да не участва в боевете в Алепо, тя е основният печеливш и подновява настъплението в Палмира, отбелязва в блог към френския в. "Монд" историкът и политолог Жан-Пиер Филию. В Сирия и отвъд нея ще се говори за преди и след Алепо. Силите, които ще извлекат най-голяма ползва от тази трагедия обаче, не са непременно тези на фронтовата линия. Като главен победител в битката за Алепо се очертава не друг, а организацията на Абу Бакр ал Багдади.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

147

РОССИЯ

преди 7 години

До Руската ти си довелен че палмипра е пак в ръцете на терора като навлизат в европа след някоя година чак огава ще се събудите като изнасилват женати и дъдеря ти а теб на кол тогава ще разбереш болката на сирийците

146

Анонимен

преди 7 години

Че каква е разлика за Палмира, дали е в лапите на Ислямска държава, или в лапите на руската орда. Морала и на двете е напълно съпоставим

145

костадин

преди 7 години

спокоино всичко си идва на место палмира е била сирийска и ще бъде другото е лошо като ги изгонат тия ислямисти ще залеят скапаната европа и тогава какво ще стане задавате ли си въпроса единствената армия подготвена и способна е Руската сащ са зад океана в европа нема армия тия от идил ще разпардушат кво им се изправи пред тех а и колко клетки ще се задеистват никои незнае.РУСИЯ бие за себеси така пази европа затова лаите като неможете да лаете

fallback