Снимка: архив, Reuters
fallback

"Тронът на долара се клати", пише в заглавие в. "Догру хабер" по повод идеята на турския президент Реджеп Тайип Ердоган да се използва национална валута във външната търговия.

Вече е била осъществена първата трансакция след този призив между централните банки на Турция и Китай.

Изданието посочва, че споразумението между двете страни за търговия в национална валута е "разклатило трона" на щатския долар и стойността му е спаднала до 3,53 лири за долар спрямо близо 3,60 преди дни.

"Тюркие" пише по темата, че "операция 'Национална валута' се разпростира по света", а в САЩ има опасения за възможен домино ефект.

Oще по темата

"Ердоган запали фитила с идеята си за използване на национални валути във външната търговия. Тя получи подкрепа от много държави и Америка е в паника", пише изданието. "Китай, Иран и Русия отговориха утвърдително на предложението на Ердоган и с Китай вече осъществихме първото разплащане" в турски лири и китайски юани, отбелязва вестникът.

Според "Тюркие" по същите стъпки сега вървят и Египет, ОАЕ, Мароко и Унгария. Агенция Стратфор, известна като "ЦРУ в сянка", предупреди, че "течението, започнато от Турция, може да промени глобалната система", отбелязва още вестникът.

Под заглавие "Жива вода за икономиката" вестниците "Гюнеш" и "Миллиет" съобщават за планирани от правителството икономически мерки, "които незабавно ще съживят пазарите". Предвижда се осигуряване на заетост за 600 хиляди души, насърчаване на инвестициите в производствения сектор, специални условия при кредитиране и др.

Опозиционният в. "Джумхуриет" информира за тревога в управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) във връзка с проекта за превръщане на Турция в президентска република. Според изданието е възможно част от депутатите както на опозиционната Партия на националистическото действие (ПНД), чийто лидер обеща подкрепа за конституционните промени, така и от ПСР да не се съобразят с партийната линия при тайния вот в парламента. При това положение може и да не бъде достигнат нужният брой от 330 депутати, за да бъдат поставени промените на референдум.

Имало безпокойства и за това дали пакетът с конституционни промени ще мине при всенародното допитване, защото евентуален отрицателен вот би нанесъл тежък удар както на ПСР, така и на Ердоган. Според "Джумхуриет" загуба на гласове на депутати от редиците на ПСР при гласуването в парламента може да се наблюдава по-специално заради възраженията на част от тях срещу идеята за "резервни депутати" и за свеждане на възрастовия праг за избор на народни представители на 18 години.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

173

Анонимен

преди 7 години

Те и на коча се клатят.....ама не падат!

172

загубила

преди 7 години

Зa тoвa яcнo гoвopи мecтнaтa вaлyтa, зaгyбилa близo eднa пeтa oт cтoйнocттa cи cпpямo щaтcĸия дoлap oт нaчaлoтo нa гoдинaтa. Лиpaтa бeшe yдapeнa ocнoвнo oт oпaceниятa зa cигypнocттa в Typция.

171

долар

преди 7 години

Cлeд дocтa тeжĸa гoдинa, бeлязaнa oт peдицa тepopиcтични aтaĸи, ĸoнфлиĸт c Pycия и вътpeшни paзмиpици, иĸoнoмиĸaтa нa Typция ce cви зa пъpви път oт ceдeм гoдини нacaм. Πpoблeмитe нa южнaтa ни cъceдĸa дoвeдoxa дo oтcлaбвaнe нa вътpeшнoтo тъpceнe и ĸoшмapeн ceзoн зa тypиcтичecĸия ceĸтop, ĸoeтo ce oтpaзи в cпaд нa бpyтния вътpeшeн пpoдyĸт (БBΠ) пpeз тpeтoтo тpимeceчиe.

fallback