Снимка: БТА
fallback

Медии, анализатори и политици чертаят мрачни прогнози за бъдещето на Европа, предвид предстоящите ключови избори в Австрия и референдум в Италия. Опасенията са, че решението на гласоподавателите в двете държави може да доведе до домино ефект по отношение политическото и икономическо статукво на Стария континент. 
 
Възможно е за първи път от Втората световна война насам европейска държава да има крайнодесен държавен глава. Възможно е и третата по големина икономика в Европа да се срине заради политически вакуум, което да повлече цялата еврозона, посочва БиБиСи.

Има прогнози за цунами от успехи на популистки движения през идната 2017-та година на фона на Брекзит-а и сензационния триумф на Доналд Тръмп отвъд Океана.

Популистите са все по-влиятелни, а основният им коз е, че за разлика от съществуващата политическа класа, те се вслушват в хората и техните проблеми. Според БиБиСи обаче традиционната политика все още не е загубила битката.

Повечето от 2-та милиона австрийски избиратели, които гласуваха за ксенофобската “Партия на свободата” и нейния кандидат Норберт Хофер, със сигурност не са крайнодесни радикали.

Марин льо Пен трансформира Френския национален фронт, чиято отличителна черта бяха антисемитизмът и ксенофобията, проповядвани от баща й Жан-Мари льо Пен. На ръководни позиции в движението се настаняват все повече млади французи от африкански произход.

Набиращото все повече мощ движение на комика Бепе Грило “5 звезди” тръгна на поход срещу елита, партокрацията и корупцията, залагайки до голяма степен на популизма. Но и тази партия се разграничава от крайните позиции в ляво или дясно и настоява, че просто иска да работи за хората.

Най-сериозни са притесненията именно за случващото се в Италия, където премиерът Матео Ренци заложи бъдещето на правителството си на референдум, с който търси подкрепа за цялостна реорганизация на политическата система в страната. Очакванията са прогресивната идея на Ренци да не получи одобрението на гражданите и да се стигне до поредна политическа криза на Ботуша.

Оттам пътят до икономически сътресения в Италия и цялата еврозона изглежда неизбежен. Но истината е, че на Апенините са сменили 63 правителства от 1945-та година насам. Така че имат опит с намирането на изход от подобни кризи. Италианският президент със сигурност вече има вариант за експертно служебно правителство, което да вземе нужните мерки, за да гарантира стабилността на италианската икономика.

В Австрия изглежда, че президентският вот е по-скоро наказателен и трябва да послужи за пробуждане на центристки партии, които дълго време се радваха на изключителен комфорт.

Тези политически сили трябва да осъзнаят, че популистите са толкова харесвани напоследък, защото се вслушват в народния глас. Може обещанията им да не са изпълними, но хората искат да видят, че някой се опитва да работи директно за тях и спрямо техните нужди. 

Разбира се, трябва да се изчака какви резултати ще ни донесе неделният ден. Социологическите проучвания сочат загуба за Ренци и победа на крайнодесните в Австрия.

Но кой вярва на проучвания в наши дни?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

40

Ха,ха,..ТАКА СИ Е...

преди 7 години

Всичките тия простотий с ------."кривите краставици"...."националните гозби и питиета" ...скапаните т.н. "ЕВРО-СТАНДАРТИ" и пр. ---СЕ ИЗМИСЛЯТ ОТ НЕКАДЪРНИТЕ И НЕВЕЖИ , СИНОВЕ И ДЪЩЕРИ на РАЗНИ БИВШИ КОМУНИСТИ И ЛЕВИЧАРИ И ЗЕЛЕНИ ---ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА "ЕВРО--СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ЛЕВИЦА"!ТОЧНО ОТ ТАМ-----СЕ ВМИРИСВА ... ЦЕЛАТА СИСТЕМА НА ЕС!!!

39

ДА ВИ СВЕТНА:

преди 7 години

Т.Н. ---"НЕГОДНИЦИТЕ ОТ БРЮКСЕЛ"-------СА СЪЩИТЕ КАТО НАШИТЕ ПРЕБОЯДИСААНИ КОМУНИСТИ И ЛЕВИЧАРИ , КОИТО СЪСТАВЛЯВАТ "групата на евро-социалистите"---КЪДЕТО ЧЛЕНУВАТ СЪРГЕЯ , БАРЕКОВ , ЙОТОВИЦАТА И ....РЕД ДРУГИ ОТ ЦЯЛА ЕВРОПА!!!!СОЦ-ГРУПАТА НА ЕВРО-СОЦИАЛИСТИТЕ ----Е НАЙ-ГОЛЯМАТА В БРЮКСЕЛ !!!ТОЧНО ТЯ-----ЗАБЪРКВА ВСИЧКИТЕ ЕВРО--ЧЕРВЕНИ ЛА"""НА...... в БРЮКСЕЛ!!!!!

38

КЪВ , СУВЕРЕН ,БЕ...

преди 7 години

ОНЯ ОТ ОРЛОВ ,МОСТ, ЛИ -----НА СЛАВИ И ЧАЛГАРИТЕ ЛИ...или ОНИЯ , КОИТО НЕ ЗНАЯТ ДОРИ , КАКВО ОЗНАЧАВА "МАЖОРИТАРНО"....??!!!ТОВА СА ---ЧИСТО ПРАВНИ И КОНСТИТУЦИОННИ ВЪПРОСИ!!!ТИЯ ПРАВНИ И КОНСТИТУЦИОННИ ВЪПРОСИ-----НЕ СА ОТ КОМПЕТЕНЦИЯТА НА ХОРА БЕЗ,... ИЛИ С ОСНОВНО , ПОЛУ-СРЕДНО и ОБЩО ОБРАЗОВАНИЕ ИЗОБЩО....!ТОВА Е ---ЧИСТО КОМУНИСТИЧЕСКА ГАВРА С "ПРАВОТО" В БЪЛГАРИЯ от ЧАЛГАРИ, КЛОУНИ .....И ХОРА ОТ РАЗВЛЕКАТЕЛНИЯ БИЗНЕС !

fallback