Майкъл Флин. Снимка: архив, Ройтерс
fallback

Влизането на Доналд Тръмп в Белия дом определено не е по вкуса на настоящия обитател на президентската резиденция. Барак Обама даде да се разбере, че въобще не е възторжен от изборната победа на бизнесмена, предвид противоречивите му възгледи по редица стратегически въпроси.

За да бъде още по-горчива хапката за преглъщане, Тръмп е на път да назначи на изключително важната позиция "съветник по националната сигурност" не друг, а доскорошен член на екипа на Обама – ген. Майкъл Флин.

"Нюзуик" коментира, че това е може би най-сериозният практически удар, нанесен по настоящата президентска администрация от страна на новоизбрания държавен глава. Но защо генералът е толкова важен? Защо има притеснения в най-близкото обкръжение на Обама, че един военен с богат опит ще бъде съветник по националната сигурност?

Анализатори посочват съвсем точен отговор. Защото Майкъл Флин е този, който предупреждава администрацията на Обама да не избързва с изтеглянето на американските части от Ирак и който предрича издигането на "Ислямска държава". Но никой не го чува.

Впоследствие Флин напуска поста си като шеф на Дирекцията за военно разузнаване към Държавния департамент и не се притеснява съвсем гласно да обяви, че предупрежденията му не са били разгледани с нужното внимание.

Под негово ръководство въпросната дирекция изготвя секретен доклад през 2012-а година, в който с невероятна прецизност е посочен развоят на събитията в годините след това.

За нестабилността в Ирак след евентуално американско изтегляне, за хаоса в Сирия и възможността екстремисти да завладеят територии в двете страни и да обявят създаването на халифат.

В доклада се посочва изрично, че с действията си терористите биха застрашили възможността за обединение на Ирак и биха получили подкрепа от сунити от целия арабски свят.

Въпреки всички тези опасения, изложени в писмен вид, Барак Обама продължава да настоява, че "Ислямска държава" не е сериозна заплаха. В началото на 2014-та година президентът определя групировката като "резервен отбор, който е замесен в няколко местни борби за надмощие" в Сирия и като "недиректна заплаха за Съединените щати, така че няма място за особено притеснение".

Месец по-късно генерал Флин представя годишния доклад на поверената му дирекция пред сенатска комисия.
 
В документа изрично се подчертава, че вече създадената и действаща "Ислямска държава" ще опита да завземе големи територии в Сирия и Ирак, за да демонстрира мощта си, както вече се е случило в Рамади и Фалуджа.

"Тази групировка има изключително сигурни убежища в Сирия", предупреждава Флин. Но пак никой не иска да го чуе.

В крайна сметка той се оказва вън от директорското място, въпреки че всичките му прогнози са акуратни. Но Белия дом не иска да получава подобни предупреждения. Както самият Флин споделя пред в-к "Ню Йорк Таймс", той просто "не се вписва в общата картина" на хората около президента.

Генерал Майкъл Флин е бил прав, а те – не. Сега той ще бъде част от правителството, а те – не. И чувството на отчаяние в администрацията на Обама изглежда разбираемо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

26

Силвио Берлускони

преди 7 години

По принцип ислямска държава не съществува. Поне не в този вид, в който я представят на ***, които гледат телевизия.

25

Дедо Гого

преди 7 години

Някой да знае от коя държава са интернет операторите на ИД ? Четох някъде, че има израелски и американски...

24

До демограф

преди 7 години

Яяяя, рева с пълно гърло, ти ме разби с теория бе пич¡¡!!!!!!!!

fallback