Снимка: Reuters
fallback

В последно време неизбежно прави впечатление, че множество правителства прибягват до допитване до народа при взимане на общественозначими решения. Британските граждани като че ли повлякоха крак с неочакваната подкрепа за Брекзит-а, посочва BBC.

Според д-р Марко Голдони, лектор в Университета на Глазгоу, основна причина за подобни допитвания и изненадващите резултати от тях е липсата на реална представа у политическата класа за проблемите и настроенията на хората.

Референдумите се свикват най-вече, когато политиците не са особено уверени да извършат радикална реформа или точно с цел да дадат тласък за такава. Интересно мнение на следвоенния британски премиер Клемент Атлии, който определя референдума като “инструмент на диктатори и демагози”.

Така, например, Реджеп Ердоган е силно критикуван, че използва подкрепата на последователите си, за да се окопава все повече и повече във властта. Той търси подкрепа чрез референдуми за преследване на политическите си съперници, за възстановяване на смъртното наказание, за преговорите с ЕС и за промени в конституцията, които да му гарантират управление години наред. 

Ердоган е на власт повече от десетилетие и малцина се съмняват, че твърдият му електорат ще го пренебрегне, когато се нуждае от подкрепа чрез гласуване.

Понякога референдумите помагат на дадено движение да се установи като водеща сила в политическия живот – като Шотландската национална партия, която настоява за независимост на Шотландия от Обединеното кралство. През 2014-та 55.3% от шотландците гласуваха “за” оставане като част от Великобритания, но ШНП вече иска втори референдум.

Има случаи, в които референдумите служат за разрешаване на въпроси от историческо значение. В Колумбия хората имаха последната дума по мирното споразумение с ФАРК и противно на всякакви очаквания народът отхвърли договорката, която предвиждаше множество отстъпки за бунтовниците.

В Нова Зеландия пък дадоха 17 милиона долара за допитване за смяна на националния флаг. В крайна сметка беше запазен настоящия вариант.

В Италия предстои изключително важен референдум, който ще предопредели бъдещето на страната. На 4-ти декември правителството на премиера Матео Рензи ще постави въпроса дали броят на сенаторите в горната камара на парламента да бъде намален с 2/3, като така ще се отнеме възможността на Сената да сваля правителство с мнозинството от гласовете на членовете си.

В Швейцария пък референдумите са почти ежедневие. Само за 2016-та година вече има 12. Следващият е насрочен идната седмица, а въпросът е дали да започне процес по затваряне на атомните електроцентрали в страната.

За силата на референдумите говорят и нагласите в Холандия и Франция. Крайнодесните в двете страни вярват, че обещание за допитване за излизане от Европейския съюз ще им гарантира изборни победи на предстоящите съответно парламентарни и президентски вотове.

Преди последните парламентарни избори във Великобритания и трите основни политически партии бяха твърдо “за” оставане в ЕС. При все това на референдума 17.4 милиона души имаха друга нагласа.

Професор Върнън Бодганор от лондонския Кинг’с колидж обобщава: “Хората имат усещане, че непряката демокрация не им позволява да окажат каквото и да е влияние в ситуация, когато вижданията на политическия елит са коренно различни от обществената нагласа”.

Друг професор оприличава гласуващите на референдуми със спортните фенове. “Хората обичат допитванията, когато тяхната страна е печеливша. В противен случай казват: “Ето затова имаме парламент””, изтъква Джейсън Бренън от Джорджтаун.

Според психоложката Аманда Хилс все по-голямото влияние на референдумите до голяма степен се дължи на желанието на хората да са по-активни в политическия живот и сами да предначертават бъдещето си.

Хилс изтъква, че особено проактивни са младите хора. "Ако вотът не е в тяхна полза, те почти моментално предприемат конкретни действия, за да променят статуквото", завършва психоложката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

36

Анонимен

преди 7 години

Айде стига с тези зелени човечета.Щото една законна власт в Киев беше свалена със зелени гущерчета.

35

Анонимен

преди 7 години

Каквито и да дойдат, както и да бъдат избрани, все тая. Този, който е финансирал "мажоритарният" им избор ще им дърпа конците.Другото е заблуда на наивниците и глуповатите.

34

Калашников

преди 7 години

Хуваво е това демоНкрацията!Цял живот те ограбват"избраните",а у нас вече няма на къде,че и кожата ще започнат да ни дерат.Негодуваш,псуваш и гласуваш,и все тая.Но ти олеква някак на душата след една долнопробна ракия,парче сланина мас на филия за вечеря,и една протажна псунвя по адрес на държавната мафия.А разбойниците,облечени във зласт се множат ли, множат.Цели 26години И така ще я караме.май на там вървят работите.

fallback