Снимка: Reuters, архив
fallback

Кремъл сменя риториката си - в края на миналата седмица руската власт изстреля цял залп от помирителни изказвания на най-високо равнище, констатира "Ведомости". Мнозина коментатори заговориха дори за "размразяване", както наричат в Русия смекчаването на съветския комунистически режим по време на десталинизацията в средата на миналия век, отбелязва вестникът.

Основен източник на такива сигнали според него е речта на руския президент Владимир Путин пред международния дискусионен клуб "Валдай", произнесена на 27 октомври в Сочи. Изданието сочи за пример критични думи на Путин срещу силовите структури в Русия и по-специално министерството на отбраната.

Политологът Николай Петров нарича подобни стъпки "антинегативен популизъм" - "когато, вместо да предложат нещо позитивно, първо плашат хората с повече негативи, било то рязко поскъпване на водката или голямо вдигане на акцизите върху тютюна, а после намаляват негативите и ни карат да се радваме, не че са ни дали нещо, а че са ни взели по-малко" от очакваното.

Изявленията в полза на мира и човешките права се отправят съгласувано и едновременно, следователно се решава някаква тактическа задача, смята всекидневникът, цитиран от BBC. Той допуска, че Кремъл отново намеква на Вашингтон за евентуална сделка, която да приключи за Русия с отмяна на санкциите в обозримо бъдеще. Според "Ведомости" обаче Москва няма какво да предложи сериозно на Запада, за да бъде подновен диалогът: "А самите помирителни изявления на фона на мобилизационни очаквания ти дават възможност да изглеждаш миротворец, без да променяш курса. Това не е размразяване (в политически план), а като техническо обслужване на хладилника".

Москва няма да остави без отговор предстоящото догодина увеличаване на натовското военно присъствие в Литва, Латвия, Естония и Полша, предупреждава посланикът на Русия в алианса Александър Грушко в интервю, което помества днес "Известия".

От лидерския форум на НАТО в Уелс министерските срещи на страните от алианса протичат като цяло "в същия коловоз" и за жалост без никакви позитивни сигнали за руско-натовските отношения. Този курс добива все по-траен характер. В рамките на т. нар. укрепване на източния "фланг" на алианса например се формират "подсилени" многонационални контингенти на батальонно равнище, които в началото на 2017 г. ще бъдат развърнати в балтийските страни и в Полша, заявява Грушко в интервюто, цитирано от ТАСС. Пактът засилва присъствието си и в района на Черно море, посочва той и подчертава, че "мерките на НАТО няма да останат без отговор".

Според половината жители на Русия днешното изостряне на отношенията между Русия и САЩ по повод конфликта в Сирия може да прерасне в трета световна война. Това показват данни на социологическия център "Левада", информира "Ведомости".

Развитието на събитията около Сирия се отразява в общественото съзнание като нарастване на напрежението и повишен риск от военна конфронтация, а всеки сблъсък между сили на Русия и на НАТО се възприема като риск да избухне глобална война, обяснява зам.-директорът на "Левада" Алексей Гражданкин.

Исканията на хората към властта добиха двойнствен характер: от една страна, не бива да отстъпваме, от друга - "трябва да се разберем някак, защото си е малко страшно", коментира наблюдателят Алексей Макаркин. "Жителите на Русия събират всичко това в една конкретна формула - да се разберем, но според нашите условия. Така избягваме война и укрепваме позициите си в света", казва той. За хората в Русия вече не е толкова важно страната им да бъде уважавана на Запад, по-важно е там да се страхуват от нея, добавя експертът.

Руската опозиционна Партия за народна свобода (ПАРНАС) настоява за трайно застудяване в отношенията между Запада и Москва, пише "Независимая газета". Според вестника зам.-председателят на ПАРНАС Владимир Кара-Мурза предлага европейските страни да приемат свой "закон Магнитски" по аналогия със санкциите срещу руски държавни служители, приети от САЩ.

Юристът Сергей Магнитски почина в московски затвор през 2009 г., след като обвини руски чиновници, че са откраднали 230 милиона долара от държавата чрез данъчни измами. Руският съвет за човешките права към президента заяви, че той е бил бит в затвора и му е била отказана медицинска помощ. Заради случая Магнитски САЩ приеха специален правозащитен закон и наложиха санкции на руски държавни служители.

Днешна Русия започва да напомня Съветския съюз, е изтъкнал Кара-Мурза неотдавна на форум в Рига.

"Съветските чиновници обаче не си държаха парите в западни банки и не пращаха децата си да учат в чужбина. Затова призоваваме да бъде спрян износът на руска корупция и да се наложат лични санкции на нарушителите на човешките права", заявил той.

Тези дни руският опозиционер е отправил своето предложение към парламентаристи от Латвия и от Холандия, както и към евродепутати, твърди изданието. Личните санкции срещу чиновници, нарушаващи човешките права, днес са единствената помощ, която Западът може да предостави на хората в Русия, смята ПАРНАС. Идеята обаче среща съпротива в Европа, отбелязва "Независимая газета".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

207

Анонимен

преди 7 години

Аман от простотиите на двете велики авторки на сайта - МАРИЯ И ***.

206

АМИ ДА ХА,ХА,ХААААА.

преди 7 години

АМА ,ТЕ СА БЕДНИ , КАТО ЦЪРКОВНИ МИШКИ ,БЕ.......ХА,ХА,ХАААААААААААААНЕМАТ НИЩО ЗА ГУБЕНЕ !ОТ ЕДНА ЯДРЕНА ВОЙНА --МОГАТ САМО ДА СПЕЧЕЛЯТ ......ВСЕ НЕЩО ШЕ ОСТАНЕ ЗА ЯДЕНЕ И ПИЕНЬЕ....ХА,ХА,ХАААААААААААА...НАЛИ ВСИЧКИ ИЗБИ И ВИНАРНИ СА ПОД ЗЕМЯТА!!!ТАМ--ЯДРЕН ВЗРИВ , НЕ ГИ ЛОВИ......ХА,ХА,ХААААААААААААААААААААА

205

Striker

преди 7 години

Според "Ведомости" обаче Москва няма какво да предложи сериозно на Запада, за да бъде подновен диалогът: " -Ахахахахаха! Е, добрутро! :))) Да са мислили. Санкции и беднотия до пълен разпад на азиатската ***!

fallback