Снимка: архив, Reuters
fallback

В четвъртък исландската Пиратска партия - политическо НЛО, произхождащо от анархистко движение - обяви историческо споразумение с опозицията за съставяне на правителство след предсрочните парламентарни избори на 29 октомври, които се очаква да бъдат наказателен вот за традиционните политически формации, чиято репутация бе опетнена от скандала "Панамските документи", пише Франс прес.

Макар в Исландия, за разлика от много страни в континентална Европа, да не се наблюдава радикален уклон надясно, тя изглежда е готова да изрита историческите формации и да повери властта на необичайна група партии, клонящи по-скоро наляво.

След сензационното представяне на Викингите на европейското първенство по футбол, победени единствено на четвъртфинала от Франция като домакин (с пет на два), мнозина тук си казват, че всичко е възможно. . .

Oще по темата

"Искам промени. Не одобрявам всичко, което предлагат Пиратите, но ако искаме промени, това е най-добрата партия", обяснява 42-годишният Ейнар Ханесон, строителен работник от Рейкявик.

Пиратите, които ту водят в допитванията, ту са в почти изравнени позиции с управляващата консервативна Партия на независимостта, няма да получат достатъчно гласове, за да управляват самостоятелно, но може да се окажат в състояние да съставят мажоритарна коалиция.

Такава амбиция бе демонстрирана на преговори, започнали седмица преди изборите, с четири леви и центристки опозиционни партии, включително популярното Движение на левите зелени, за която казват, че ще гласува една пета от анкетираните.

"Ясен избор"

Най-накрая Пиратите, Движението на левите зелени, социалдемократите и центристката партия "Светло бъдеще" обявиха в четвъртък, че са намерили допирни точки за "съставяне на мажоритарно правителство".

Този съюз е в разрез с традиционната практика в Исландия, където партиите обичайно се представят самостоятелно на избори, без да заявяват изрично с кого смятат да управляват.

"Смятаме, че сътрудничеството с тези партии ще предложи ясен избор срещу партиите в сегашното правителство и може да разкрие нова възможност пред исландското общество", отбелязаха в комюнике водачите на тези партии.

Според прогнозите Пиратите, с 20 до 23 процента от гласовете (шест месеца преди изборите те имаха подкрепа от 43 процента), могат да се надяват да увеличат от трима на петнайсетина депутатите си в Алтинга - еднокамерния парламент, в който заседават 63-ма депутати.

Отслабени още при финансовата криза през 2008 г., двете формации в настоящото правителство - центристката Прогресивна партия и дясната Партия на независимостта - се оказаха засипани с куп все още димяща пепел след изригването на скандала "Панамски документи".

Сред имената на 600-те исландци, притежаващи офшорни сметки, фигурираха тези на министър-председателя Сигмундур Давид Гунлаугсон (от Прогресивната партия) и двама министри.

Правителството, чийто шеф подаде оставка, оцеля (в леко променен състав), след като обеща избори през есента - шест месеца предсрочно.

Земетресение

Въпреки че благодарение на туризма и възстановяването на финансовата си система Исландия - вулканичен остров в северния Атлантически океан с 336 000 жители - възстанови благоденствието си (с 4,2 процента икономически растеж през 2015 г.), исландците, и най-вече младите, изпитват единствено недоверие към политическия елит на страната.

"Ще гласувам за Пиратите. Гласувах за тях и на миналите избори и мисля, че за първи път ще гласувам за партия, която не измени на обещанията си", казва с ентусиазъм 23-годишната Салма Тораринсдотир.

Депутатката от Пиратската партия Биргита Йонсдотир, съоснователка и говорителка на партията, неуморно припомня, че "петима министри са подведени под отговорност за корупция, откакто сегашното правителство дойде на власт" през 2013 г.

Най-голяма обаче е несигурността около това как ще изглежда бъдещото правителство, тъй като консерваторите (подкрепяни от възрастните гласоподаватели, финансовите среди и риболовната промишленост) се надяват да прекъснат възхода на Пиратите и да се задържат на власт.

"При това положение ще е нужна готовност за различни варианти, с участието на левицата и десницата", предупреждава Гретар Ейторсон, преподавател по политология в университета в Акюрейри.

Освен вътрешните търкания ахилесовата пета на Пиратите по парадоксален начин е и най-голямата им сила: "Основните им избиратели са най-младите хора, които са и най-малко склонни да отидат да гласуват", отбелязва политологът Ейрикур Бергман.

Създадена през 2012 г. по модела на шведската Пиратска партия, исландската Пиратска партия влезе в парламента през 2013 г. Нейна основна платформа са пряката демокрация, институционалните реформи, прозрачността на публичния живот и личните свободи, поради което Пиратите подкрепят сайта "Уикилийкс" и неговия създател Джулиън Асандж.

Основавайки се на демократичните си идеали, Пиратите обещават референдум за възобновяване на прекъснатите от десницата преговори за членство в Европейския съюз - членство, което голяма част от исландците не желаят.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

4

Наблюдател

преди 7 години

Тук просто се чудиш кой министър не е за затвор! За министър председатела не се чудиш...

3

Мънго Джери

преди 7 години

Нещо "пиратско" също е крайно необходимо на България!

2

Някой си

преди 7 години

СРЕЩУ ТЯХ ДА БЯГАМЕ ПАК НЕ МОЖЕМ ГИ СТИГНА......ИСЛАНДЦИТЕ....😅😆😆😅😄

fallback