Снимка: Reuters, архив
fallback

На фона на обтегнатите отношения на Турция със Запада президентът на страната Реджеп Тайип Ердоган ще пътува за Русия във вторник (9 август), за да се срещне с руския президент Владимир Путин. Надеждата му е тази среща да даде на Запада време за размисъл, пише Ройтерс в свой анализ.

Турските власти настояват, че посещението на Ердоган в Санкт Петербург не е знак, че членката на НАТО и кандидатка за членство в Европейския съюз (ЕС) обръща гръб на Запада. Анкара настоява, че това е следващата стъпка към сближаване с Русия, което започна няколко седмици преди опита за преврат на 15 юли.

“Размразяването” на отношенията с Москва, която наложи на Турция икономически санкции преди 9 месеца заради свален руски изтребител близо до границата със Сирия, идва в момент, в който отношенията между Ердоган и Запада едва ли биха могли да бъдат по-крехки.

И Ердоган, и поддръжниците му се вбесяват от това, което се тиражира като загриженост на Запада заради репресиите след опита за преврат. Същевременно западните лидери проявяват пълно безразличие към кървавото събитие, при което загинаха над 230 души.

Турското правителство обвини религиозния лидер в изгнание Фетуллах Гюлен за опита за преврат и започна чистка сред хиляди негови привърженици.

Заради повредените отношения между Турция и ЕС германският външен министър заяви през тази седмица, че “говорим един с друг като емисари от две различни планети”. Канцлерът на Австрия Кристиан Керн пък предложи преговорите за членството на Турция в ЕС да бъдат прекратени.

“За Ердоган тази среща с Путин със сигурност е възможност да сигнализира на партньорите си на запад, че може да има и други стратегически опции", коментира Синан Юлджен, бивш турски дипломат и анализатор в мозъчния тръст Carnegie Europe.

 “Налице е тази игра, че Турция може стратегически да гравитира към Русия, ако отношенията със Запада не може да се поддържат. Има и стимул от страна на Русия, която използва кризата между Турция и Запада, за да подкопае сплотеността на НАТО", допълва Юлджен.

Срещата на Ердоган с Путин ще е втората с чужд държавен глава за турския лидер след опита за преврат, след като казахска делегация посети Анкара в петък. Турските власти се питат защо някой от западните лидери не са отишли в Анкара да покажат солидарност.

“И Русия, и Турция са аутсайдери, поне според възприятията на Запада”, казва Андрей Кортунов, генерален директор на Съвета за руски международни отношения, мозъчен тръст за външна политика, близък до руското външно министерство.

Целият анализ четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

90

Слава на Украйна

преди 7 години

Едно е сигурно-Путин ще пътува прав на впъщане по уважителни причини че не може да седне. ..ха.ха Ето приимуществата да си жуже..ха.ха

89

демократ

преди 7 години

А ще има ли документален порно филм за архива на поколенията..ха.ха Да оценят срещата..ха.ха

88

Занзибар

преди 7 години

Потомците на османските племена от 5-и век, живеещи в пещери, колиби и ями, какво само вият по чата не мога да разбера?! Знаем, че сте жувотни, знаем, че самолетите не ги вдигате, а ги влачите, знаем, че 85% от гените ви вече са "бугарски", вие сте наш проект, неуспешен, но с краен срок, който изтича и колкото да ревете на албански, турски и останалите туземски звуци, сте пътници. Поне искрено ни забавлявате по обедните почивки през работните дни. Евала, ашколсун, аферим, бабо, машалла!

fallback