Снимка: Reuters
fallback

Поредният атентат във Франция се случи. Поредният атентат ни казва колко все по-непредвидими стават тези атаки и колко все по-трудно ще бъде въобще да бъдат предотвратявани.

Ница е още един шамар към световната общност, който ясно показва, че докато светът се чуди как точно да реагира срещу агресорите, чието име дали ще е ИД, джихадисти, кюрди, ислямисти и прочие няма особено значение за хората, които ще отидат да оплачат роднините и приятелите си на гроба, атентаторите стават все "по-иновативни" и сигурно някъде в момента ликуват.

По случайност (или ирония) на съдбата съм преживял подобна трагедия, която снощи празнуващите франзуци са преживели, но с една съществена разлика - тук съм, за да я разкажа. Да те блъсне ТИР и да те влачи няколко километра, докато се опитваш със замъгленото си от страх, паника и адреналин съзнание да разбереш какво се случва, ще оцелееш ли или просто животът ти ще приключи след няколко секунди, е в моята графа с най-мъчителни начини да си заминеш от този свят.

И снощи, още едни напълно случайни хора трябваше да изпитат това на свой гръб, да станат поредните паднали пешки в тази фатална игра. За ужаса на околните, които гледат как близките и приятелите им биват влачени под тежките гуми просто не искам и да коментирам, защото психическата травма остава и в бъдеще.

Видимо е че атентатите станаха ежедневие. Вижда се и че европейските страни получават най-голямото съчувствие, въпреки че повече хора са умрели и продължават да умират в Турция, Иран, Ирак, Либия... Да, някой ще каже, че във всичките войни, през които сме минали предния век са загинали в пъти повече хора, но днес не сме официално във война. Или сме? Тук е разковничето, което явно световните пазители на реда не могат да проумеят. Има ли война или няма? Ако има, какво се прави? Ако няма, защо през ден оплакваме загинали в атентати? Декларациите за противопоставяне и мир не работят, те няма да спрат "борещите се за свобода".

Първо се говореше за ИДИЛ, за ислямисти, като от там по целия европейски хоризонт задуха патриотичният вятър за защита на границите, за по-малко "нашественици", появата на Динковци и какви ли още не звезди. Но това е поредният атентат, който е направен от френски гражданин. Не ислямист, не джихадист, не имигрант, а човек с френско гражданство. Такава беше ситуацията и при повечето атентати преди това. Какво се прави по този въпрос?

Неясните политики на някои от световните лидери като САЩ, Германия, Франция, Великобритания не само, че не дават никакъв знак, че има някаква активна борба срещу нарастващата опасност, но и спомагат за какви ли не абсурди - Тръмп започва да прилича на съвсем нормален и разумен човек за много хора, Меркел кани имигранти, после се чуди как да ги спре, Великобритания цъфна и върза с напускането на ЕС покрай Фараж и Джонсън, които пък после си биха отбой... на какво още ще станем свидетели?

Аз съм на 26 г. и сигурно не разбирам много от дипломатическите игрички на световната сцена, но всичко в мен крещи, че това, което се случва е ненормално. Не може случайни хора да умират през ден, защото някакви екстремисти се борят за някаква кауза, която и те май не могат да разберат, а в същото време големите страни с по-големите възможности да стоят като ощипани госпожици и да не знаят какво да направят. Не може държави с военна мощ, която в един хипотетичен случай би им позволила да се унищожат взаимно, да не могат да отвърнат на една прослойка, чиято цел е просто да доказва тезите си чрез убийства и подчертавам прослойка, а не религия, защото не можеш да слагаш всички под общ знаменател.

Далеч съм от идеята, че живеем в идеален свят. Далеч съм от идеята и че всичките тези атентатори се снабдяват с оръжия, боеприпаси, експлозиви и т.н. от Куртово Конаре. Но, за Бога, докога ще продължава това? Колко хора още трябва да умрат? Колко пешки ще паднат, преди да се намесят Краля и Кралицата, заедно с офицерите и топовете?

Ако трябва, нека се прави рокада и се даде на някой друг да движи ходовете, но този абсурд трябва да бъде адресиран не с мирни декларации, а с нещо по-здраво. Или може и аз, и вие сме поредните заблудени пешки?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

48

Анонимен

преди 7 години

Докога ш'ни занимавате с глупосте бе???ПОДГУМЕРРРР НА КАМИОНЕРРРРРРРР-Р-Р. И аз мога!

47

гоки

преди 7 години

Докато има демокрация, капитализъм, и света се управлява от изверги, все по лошо ще става. Забрана на партийното управление, националузация и народно управление. Време е мафията и демократолигархията да бъдат съдени и забранени. Ценично е някой *** да се изказва от името на цяла няция, и да взема решение без знание и съгласие на народа си. Тези дето се наричат демократи и ДЪРЖАВАТА са терористи, и света трябва да ги заличи. Държавата е НАРОДА и никой *** няма право да говори от името на НАРОДА. Глас народен глас божи. Пропастта между ЕЛИТ или мафия и НАРОДА е критично огромна, дори смърт

46

Анонимен

преди 7 години

Всичко е част от плана за нов световен ред, на поклонниците на тъмните сили в материялната вселена ,но които сили не са Бог, а са доста по ниско от него.

fallback