fallback

Идеята за Висша лига ще помогне на футбола ни. Снимка: Булфото
Висша лига ли? Стига глупости. Снимка: Булфото

Общо гласували: 152
Идеята за Висша лига ще помогне на футбола ни
28%
Висша лига ли? Стига глупости
72%

Преди десетина дни лично президентът на БФС Борислав Михайлов призна, че се работи по идеята за създаването на Висша лига в България, която да замени А група. Идеята все още е мътна, но е ясен основният замисъл в нея – в елита да бъдат бързо върнати ЦСКА, Литекс и Локомотив София.

Има ли подобна идея бъдеще в родния футбол. В Неделни шпаги мненията си кръстосват редакторите в Dnes.bg Александър Попов и Красимир Ангелов.

Идеята за Висша лига ще помогне на футбола ни. Александър Попов, Dnеs.bg

На всички, които следят българския футбол е ясно, че идеята за Висша лига е да се съберат досегашните 9 отбора и към тях да се прибавят трите "липсващи" - ЦСКА, Локомотив София и Литекс. Дали е честно? Не! Но като се замислиш в родния футбол няма много честни неща. През годините за много отбори са се правили компромиси, нарушавали са се закони и наредби и затова стигнахме дотук - три от качествените отбори да са вън от елита. Ако са се спазвали правилата те трябва да са там, където се намират в момента. Но не са.

За съжаление не сме Англия или Италия, където могат без всеки водещ отбор. Нека си припомним, че Фиорентина и Ювентус се подвизаваха из долните дивизии без от това да пострада италианския футбол. За съжаление у нас не е така. Беден футбол, бедни президенти, слаби играчи. Като липсват и дербита като Левски-ЦСКА става съвсем постно.

От създаване на Висша лига българският футбол само би спечелил, защото всички сами се убедихме, че А група не е същата. Но ако това се случи трябва да има ясни правила и да се спазват. Да не слизат по терените подобия на футболни хора като Стойчо Стоилов, да вади отбора си, а накрая да се оказва, че той е г-н Никой в клуба на хартия.

Съдиите трябва да се оставят на мира и не е лошо да погледнем към Острова, където треньорите не смеят да се оплачат, защото следват солени глоби. А там също има фрапиращи грешки. Но има наредби и се спазват. Ако отново се тръгне към компромиси пак ще се върнем на същото положение и феновете няма да простят да ги лъжат.

Честността трябва да е на първо място, макар и да изглежда химера. Още повече, че със сигурност ще има три отбора, които ще се завърнат в елита по нечестен начин. Но пък трябва да се преглътне и да се върви напред. Остава умните глави в БФС да измислят как да се случи. И всички ръководители на футбола да са наясно какво ги очаква при хитруване, фалит, изваждане на отбори, натиск върху съдии и т.н.

Висша лига ли? Стига глупости. Красимир Ангелов, Dnes.bg

Висша лига или Супер лига. Подобна щуротия обмислят шефовете в БФС, които определено се чудят как да съживят интереса на зрителите към родната А група. Че ЦСКА, Литекс и Локомотив София липсват в първия ни ешалон е ясно, но пък няма нужда трите отбора да се тикат отново административно в първата ни лига, при положение, че отново по административен път бяха изритани от там.

Истината е, че въпреки напъните на хората в БФС, стадионите си остават все толкова празни, колкото са в последните години. И никаква Супер лига, Висша лига или Извънземна лига няма да върне хората по стадионите само заради името й. Да, дербито Левски – ЦСКА липсва на родната А група, но самото му провеждане по никакъв начин не вдига нивото на футбола у нас. Просто защото проблемите в играта у нас са много по-дълбоки от това, че 2-3 отбора временно са извън първия ни ешалон.

Всъщност, Висша лига у нас имаше. В началото на века ръководството на БФС вече изпробва тази "гениална идея" в продължение на 3 сезона и резултатите бяха... никакви. Първо отборите в нея бяха 14, следващият сезон пак толкова, но имаше и плейофи. И до днес приятелите на футбола помнят "невероятното" представяне на Спартак Плевен през сезон 2001/2002 година, когато плевенчани аха да влязат в първата шестица и да играят важна роля в борбата за титлата, но не успяха и накрая на сезона... изпаднаха. Защо ли? Паметливите помнят. Уж после Висшата лига трябваше да се намали до 12 отбора, но това така и не стана. Не след дълго идеята Висша лига изчезна и отново се завърна класическата А група с 16 отбора. Е, с какво по-висша ще бъде новата ви Висша лига господа умници от “Иван Асен”?

И докога всяка година ще променяте броя на отборите в първия ни ешалон. 16,14, 12, 10... Решете един път завинаги колко ще са отборите и в каква схема ще играят и стига си правете експерименти всяка година. Нужно е А група да има ясен регламент и състав, за да не се стига до безумни спорове като този в казуса с Литекс, кога всъщност е приключил полусезона и дали едни точки трябва да се дават, или отменят. Нужно е да се работи за детско-юношеския футбол, нужно е големите футболни школи в миналото да бъдат възродени, за да имаме добри играчи и за националния отбор. Да, ЦСКА, Литекс и Локо липсват, но ако работят правилно, до 2-3 години ще са пак там, където трябва да бъдат. И след като са тръгнали по пътя на чистилището, по-добре да го извървят, отколкото да ги връщате служебно в измислената ви нова Супер А група.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

факт

преди 8 години

ЦСКА е отбора на комунистическия Варшавски Договор, същия Варшавски Договор, който удави в кръв Пражката пролет . # България е член на НАТО, кому е нужен ЦСКА ? # 3 000 000 българи избягаха от настоящите управници - комунистическите ЛЪЖЕдемократи и техния символ ЦСКА. # Трябва ли отново с кървави народни пари да плащаме за реанимацията на комунистическото iz4adie ЦСКА, както реанимирахме Д.С.-iz4adieto ЛЕВСКИ ? ? ?

17

Щирлиц

преди 8 години

...Има нужда от нормални,мислещи хора,консумиращи алкохол със мярка.

16

Батето

преди 8 години

Висш алкохолик само може да измисли ,,ВИСША ЛИГА,, !!! С кого ??? С какво ??? Къде ???

fallback