Снимка: Reuters, архив
fallback

Политиката на руския президент Владимир Путин в Сирия и Украйна може да е критикувана от Запада, но неговият рейтинг в родината му постоянно расте, а хората му се възхищават. Именно това открива Стив Розенберг от BBC при посещението си във Волоколамск, Московска област.

В Русия има нещо магическо в началото на зимата. Снегът трансформира калните полета и порутени селски къщи в приказка, която може да се гледа с часове.

Като във всяка приказка, и тук има герои. Виктор Крестинин с гордост показва кравите си. След това зачита няколко куплета на Розенберг. Той е фермер поет.

Ако всичко, което казва Виктор за Путин е вярно, то президентът няма абсолютно никакво място в ада.

"Подкрепям Путин и това, че удря по терористите в Сирия", разказва той. "Путин е истински лидер. Като мен в моята ферма. Това място беше порутено преди мен, но аз дойдох и го промених. И Русия беше пълна бъркотия преди Путин да дойде на власт", допълва Виктор.

Въпреки че подкрепя военната намеса на Русия в Сирия, Виктор е твърдо против пращането на войски там. "Но, ако Путин каже, че трябва да се пратят", пита репортерът. "Е, ако родината каже, че е нужно, ние се подчиняваме. Не може да се обсъждат заповедите на главнокомандващия. Могат само да се изпълняват", убеден е той.

В Първо училище във Волоколамск Розенберг чува подобно нещо.

"Когато слушаме речите му по телевизията, усещаме, че Путин го е грижа за хората. Той е добър президент", твърди учителката Людмила Вербитская.

Тя преподава английски от 35 години. Нейният син е станал монах. А нейният президент е станал добър християнин. "Вярвате ли му напълно", пита Розенберг Людмила. "Напълно, на 100%", отговаря тя.

Учителката е категорична, че, ако Путин нареди сухопътна операция в Сирия, ще го подкрепи отново. Разказва, че не се страхува от грешките на президента. "Всеки прави греши. Но, ако той вярва в Бог, Бог ще го поправи".

Журналистът среща на улицата и Марина. Тя е притеснена, защото вярва, че въздушните нападения в Сирия са провокирали свалянето на руския самолет над Синай. Розенберг й припомнил, че бомбардировките са именно идея на Путин и я пита: Грешка ли е операцията?

"И да е, няма какво да се направи", категорична е Марина, но е още по-категорична, че няма да промени мнението си за Путин. "Той обича народа, той е човек от народа", мотивира се тя.

Малко са хората, които твърдят, че Путин е отговорен за решенията, които взима. Това се дължи частично на руската традидиция да се уважава мъжа на върха - царя, императора, главния секретар. Другата причина са руските медии, които от сутрин до вечер величаят Путин.

В другата част на града в Клуба на руските патриоти тинейджъри в униформи маршируват, пеейки за удоволствието от военната служба. "Аз и ти сме родени, за да служим на Русия! Служи на Русия, тази велика държава", пеят те.

Това е точно онзи патриотизъм, който Путин се стреми да подпали. Вътре в клуба тийнейджърите се учат как за 16 секунди да разглобят и сглобят автомат Калашников.

"Владимир Путин е велик владетел", твърдят младежите от клуба. "И това не го мисли само Русия, целият свят го мисли", допълват те.

"Тероризмът е заплаха за обществото", се чете от голям надпис в помещение в Двореца на културата на текстилните работници.

Репортерът на BBC не успява да се срещне с вокалната група. Вместо това го посреща полицай. Директорът на двореца наредил така, решил, че журналистът подготвя терористична атака. "В тези дни не можем да сме сигурни в нищо", обяснява служителят на реда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

248

Ангел Николов, истор

преди 5 години

До Нийл. Путин върна ментално Русия в средновековието. Дори Сталин е бил с по-модерно мислене от него. Така че въобще не ме учудва религиозната вяра на руската безпросветна маса в добрия цар. Да им е жив и здрав, до следващата Октомврийска революция.

247

Богомил

преди 8 години

До АнонименЕдна от "ценностите" на Достоевски е неговата ненавист и омраза към българите. Осъзнал колко по-свободен, по-богат и материално и духовно е бил българинът, даже под турска власт, в сравнение с руския мужик. Злоба от завис! Засегнато самолюбие и мания за величие! Засегнат шовинизъм! Но Достоевски мрази всичко и всички, даже и себе си. Мрачна личност!

246

Нийл

преди 8 години

Бих пожелал на българския народ да има такъв лидер като Владимир Путин а не американски слуги и лакеи които не ги е грижа за народа а за това да изпълняват чуждите програми на "големите началници" във вреда на народа.

fallback