Снимка: Dnes.bg

Общ преглед

На прага на Коледните празници сме и вече се оглеждаме за подаръци. В "Без будилник" днес ще ви разкажем как едно хоби може да се превърне в бизнес и приятното да бъде полезно. А защо да не се възползвате от идеята да подарите топъл шал или ръкавици на любимите ви хора!

От тази работа не ми остава време за хоби! Така минават дните на повечето от нас и все не можем да отделим няколко часа седмично, за се захванем с нещо, което да ни радва, да ни разтовари, да ни зареди.

Но има хора, които са намерили начин да комбинират работата с хоби и дори да го превърнат в свой, макар и малък, бизнес.

Една от тях е Савена Злъчкин. Преди четири години тя се захванала по-сериозно за иглите, за да изплете дрешки на бебето си.

Плетивата се натрупали и се родила идеята да продаде част от тях. Пуснала ги в международен сайт за онлайн търговия специално за ръчно изработени артикули. Потребителите на сайта са хиляди. Там намират не само дрехи, но и бижута, украшения, картини, мебели.

"Винаги съм обичала да плета, а човек има нужда да направи нещо с ръцете си, да го докосне, да го види", споделя тя.

Въпреки това обаче когато хобито стъпка по стъпка започнало да се превръща в бизнес, Савена срещнала доста препъни камъни.

Като за начало заделила близо 2500 лева, които вложила в материали, а половин година не продала нищо. После лека - полека започнала и да продава по някой шал, шапка, ръкавици.

Така по трудния начин разбрала, че е почти невъзможно да бъдеш индивидуалист и да пробиеш на пазара, а трябва да следваш и някои трендове.

"Въпреки това може и да държиш само на стила си, все някога ще дойде и твоят миг. Важното е да правиш това, което обичаш, хората го забелязват и оценяват", казва още тя.

Качественото плетиво на ръка си е направо бутикова стока. Великолепните дизайнерски модели от скъпа качествена прежда и сложна изработка са възможни почти и само при ръчна работа, пък плетенето не е шега  работа.

"Трябва да имаш модела в главата си, да го оразмериш", споделя още Савена.

Основните й купувачи не са от нашия пазар, а от САЩ. Може би заради цените, може би защото нямаме традиция, като в САЩ и Англия по Коледа да си подаряваме плетени пуловери.

Преждите й обаче са български. Поне част от тях, защото и те, както и повече стоки, които се произвеждаха у нас, малко по малко изчезнаха и на тяхно място се появи внос.

Пазарът не търпи вакуум и нишата при преждите зае Турция.

Но пък още липсват достатъчни количества разнообразна прежда, а и вносителите често нямат и много на склад.

"Когато клиент си е харесал даден модел и си го е поръчал, трябва да търся някакъв заместител на преждата, но крайният резултат не е същият", обяснява Савена.

По нейни сметки плетенето на един шал отнема цял ден, на една жилетка или пуловер поне 4 дни, ако е по- сложен модел може и седмица, а ако има и бродерии, тогава вече 10 дни сериозна работа не мърдат.

Целият този труд обаче може и да си остане само хоби, ако не е промотиран както трябва.

"На първо място е снимката, дрехата трябва да бъде показана както трябва, за да се хареса. След това идва и маркетингът", отбелязва още трудните стъпки Савена. 
 
Освен това сезонът, когато се купуват плетива, е доста кратък. Активната работа започва през октомври и спира през февруари. Лятото почти нищо не се продава.

Въпреки това ентусиазмът на Савена не спира и тя продължава да плете. Ако живееше в Канада, щеше да посещава специални плетачески кафенета, където се събираш с приятелки на кълбо, кафе и приказка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар