Снимка: Dnes.bg
fallback

Стотици застъпници на "България без цензура" в цяла София се оказаха излъгани за възнаграждението си.

Хората изкарали пълен работен ден до малките часове на нощта на първия тур на вота 25 октомври. Срещу труда си е трябвало да получат 50 лева. Имало щастливци, които ги взели, но те са единици. Мнозинството обаче получили по 20, 30 лева, даже нищо.

С Dnes.bg се свързаха застъпници от район "Люлин". Анелия Тонкова и Людмила Георгиева са взели по 20 лева и то не веднага.

Анелия е била застъпник на партията на Николай Бареков и миналата година. Тогава коректно получила парите си и затова тази година съдействала на десетина души да участват във вота като застъпници на ББЦ.

Всичко започва на 17 октомври с инструктаж каква е работата на застъпника и с обещанието за възнаграждение от 50 лева. В нощта на изборите, когато предават протоколите, обаче пари не им дават, обещават им ги за следващия ден – понеделник. Тогава пари отново няма, щели да ги дават в сряда.

Действително, Анелия получава информация от своя позната – застъпник в "Лозенец", че е получила обещаните пари от централата на ББЦ в София. След това обаче в следващите дни давали по 20 лева, защото от партията били превели само 1000 лева и пари нямало.

В крайна сметка Анелия и Людмила получават по 20 лева на 31 октомври, за което имат и документ. На място е и кандидат-кметът от партията за район "Люлин"  Венета Колева, която им обяснила, че спира да се занимава с политика и да чакат парите си от Бареков и Календерска.

"В централата също ходихме, нямаше живо пиле, само хора, които си търсеха парите. Казаха, че са в дълга почивка и са си свършили работата. Няколко пъти звъняхме, тази дълга почивка продължава", обясняват излъганите жени, които звъннаха и днес в наше присъствие, но получиха същия отговор.

На място обаче срещнали хора, които се оплакали, че не са взели и лев. Разменили си и координатите, та дано някой да получи информация кога от ББЦ ще им платят.

Dnes.bg успя да се свърже по телефона с лидера на партията Николай Бареков. "Парите на почти всички застъпници са платени, цяла седмица се разплащаха колегите", настоя Бареков.

Той обясни, че ББЦ има регистрирани застъпници както всяка друга партия, но половината от тях не си свършили задачите.

"Това, че има определени недобросъвестни хора, които са дошли да вземат някой лев и не са си свършили съвестно работата, е проблем на нашата партия за жалост", коментира той.

"Ние имахме откраднати над 10 хил. бюлетини в София, защото имахме екзит пол, който правихме цял ден. Според този екзит пол имахме трима общински съветници до 17 часа следобед и бяхме четвърта политическа сила в София, а след това неочаквано нашите бюлетини отидоха за Светльо Витков и "Движение 21", каза още той.

Бареков не пожела да даде отговор на въпроса защо хора, донесли добросъвестно протоколи, не са получили парите си и ни затвори телефона с думите: "Благодаря ви, в чужбина съм, не ме занимавайте повече с вас".

Това обаче не е проблем само в район "Люлин". Наши източници ни информираха, че не е платена цялата сума или никаква на застъпници и в районите "Младост", "Дружба", като става дума за над 100 души. И още – "Оборище", "Красна поляна", "Илинден", "Овча купел", "Витоша"...

Dnes.bg успя да се свърже и с кандидат-кмет от "България без цензура" с въпроса защо хората не са получили дължимите им пари.

Кандидат-кметът за район "Красна поляна" Огнемир Пенчев обясни, че в неговия район става дума за около 60 души и те са получили по равно – 30 лева на застъпник и 35 лева на отговорник. За толкова стигнали дадените от партията пари. Показал на хората и счетоводни документи, за да видят какво е преведено.

Пенчев е бивш секретар на район "Люлин" и с дългогодишен опит в общинската администрация. Знае за свой колега, който смятал да даде на хората лични пари, защото застъпниците работят пряко с представителите на партията в съответния район и чакат от тях обещаното.

"Това е срам за ентусиазма, с който тръгнаха хората, а обяснението, че резултатите не са очакваните, не е състоятелно", коментира той.

За съжаление екипът ни не успя да се свърже с кандидат-кмета за "Люлин" Венета Колева, нито с жената до Бареков Мария Календерска, която влезе в изборната битка като кандидат-кмет за столицата.

Сайтът на партията също не работи, а на телефон на пиарка от партията, изпращала десетки съобщения до медията ни, отговаря друг човек.

Изглежда обяснението за "дълга почивка" ще излезе вярно, само че кой и защо си почива, хората, които изкараха кошмарен работен ден, не знаят, просто очакват парите си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

39

Анонимен

преди 8 години

Да го съдят

38

Анонимен

преди 8 години

До Мунчодай да прочета списъкът (то трябва да се започне и да се работи по него...) иначе,какъв смисъл ?Аз мисля направо на едно друго място да започна да ги пращам ....не в Родопите :-) Ами крайно време е !

37

Супермаркет

преди 8 години

Купуването и продаването на застъпници не е престъпление

fallback