Снимка: Лилия Петрова
fallback

Общ преглед

Екскурзия до световна столица или екзотична почивка на някой остров... А защо не и двете? Днес в "Без будилник" ще ви разкажем за предимствата на круиза, за лукса на борда и наситеното на емоции пътешествие из Европа. Само за седмица може да обиколите няколко държави и да се впуснете в едно вълнуващо преживяване.

Лилия Петрова и нейният съпруг са избрали за своя меден месец да отидат на средиземноморски круиз. За двамата това не е първото пътуване с кораб. Когато са били в Щатите, отишли на круиз до Бахамските острови и са се влюбили в пътуването по вода. Според Лилия това е най-добрият начин за пътуване, защото човек може да види няколко различни дестинации за кратко време.

"Това бе най-добрият начин да не обикаляме като луди с автобуси дни наред. Това е идеалният начин да посетиш много места по възможно най-комфортния начин. Круизният кораб е луксозен хотел, който плува. И не ти се налага да събираш багажа си постоянно. Хотелът просто си върви с теб", обяснява шеговито тя.

С круизния кораб младоженците са обиколили Франция, Испания и Италия. "Корабът ни тръгна от красивия италиански крайбрежен град Ла Специя. Минава през Кан, Палма де Майорка, Барселона, Неапол, Рим и отново в Ла Специя", обяснява Лилия.

Цената за човек е била около 900 евро за 7 дни, 6 нощувки. В цената са включени настаняване в каюта, хранене на борда на кораба – закуска, обяд, вечеря и междинни бюфети, дневни и вечерни представления, ползване на шезлонзи, чадъри, джакузи, детска градина за децата, фитнес и всички пристанищни такси.

Отделно трябва да се предвидят и самолетните билети. В случая Лилия и съпругът ѝ са пътували до Болоня за около 120 евро на човек. Билетът за влака от Болоня до Ла Специя пък е около 40 евро.

Лилия препоръчва при избор на каюта тя да бъде с прозорец или поне балкон. Вътрешните каюти не са уютни, защото обикновено са на долните декове на кораба.

"В тази стая няма слънчева светлина, не разбираш ден ли е, нощ ли е. Завива ти се свят и те хваща морска болест", разказва тя.

Човек трябва да предвиди и джобни пари, които както Лилия отбелязва, никога не стигат.

"Всеки ден в различен град, всеки ден различни изкушаващи предложения за забавление, хапване, достъпен шопинг. През деня, когато не си на борда, трябва да се храниш навън. Приличен обяд в Барселона например ни струваше около 50 евро, пица в Наепол – 30 евро, кафе в Кан - 25 евро. На някои пристанища транспортът до града също се плаща. До Рим например е 50 евро в двете посоки на човек", разказва тя.

По думите й круизът позволява човек да добие общо впечатление, но наистина един ден не е достатъчен да обиколиш космополитни градове като Рим и Барселона. Лилия разказва, че всяко местенце е имало своето различно очарование, но най-впечатляваща е била италианската столица.

"В Рим просто се влюбваш. Рим притежава всичко. Вечният град те подканва да спреш и просто да му се възхищаваш. Мащабите на подобна архитектура те оставят безмълвен. А историята те кара само да питаш и да искаш още. Ние бяхме за първи път в Рим и със сигурност трябва да се върнем. Един ден бе един миг", споделя Лилия.

В Барселона младоженците са се спрели да разгледат архитектурата на Гауди, емблематична за града. "Този новатор е подчинил града на своята лудост и с право. Всички обичат Гауди, заобичахме го и ние", казва тя.

Преди да се качат на круизния кораб, двамата са се подготвили с информация какво си струва да разгледат. Но предвид малкото време, Лилия смята, че е по-разумно да се направят организирани екскурзии с автобус и гид, за да се избегне излишното лутане и губене на време. Въпреки това, съпрузите са обиколили сами Палма де Майорка с мини екокола.

Освен обикаляне на европейски градове, круизният кораб предлага и време за релакс. По време на круиза има един ден, в който не се слиза на пристанище и пътешествениците прекарват в открито море.

"Тогава можеш да се излегнеш около множеството басейни и просто да си почиваш. Аниматорите забавляват пасажерите. Това е денят, в който няма къде да ходиш. И доста хора го използват, за да се отпуснат максимално", разказва Лилия.

Според нея круизът не е подходящ само за сватбено пътешествие. Човек може да отиде да се забавлява с приятели или пък семейно.

"Круизи разнообразни колкото искаш - Мароко, Маями, Дубай, Корсика, Австралия, Канарските острови, Марсилия... Избираш, стягаш куфара и грабваш фотоапарата. Но не взимайте тонове багаж, запазете си място и за много спомени", посъветва тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

4

Пепи

преди 8 години

Двупосочният билет за влака от Чивитавекия, римското пристанище, където акостират круизните кораби, струва 12 евро на човек.

3

Анонимен

преди 8 години

До Анонимен"xaxaxa, от пристанището до Рим било 50 Евро, че то метрото си ходи до там, за 2-3 евро, нали ходих като бях в Рим" Вие или не сте знаели къде се намирате или никога не сте били на такова пътуване :) Пристанищния град се нарича Чивитавекия и е доста далечно за каквото и да е метро :) освен ако нямате предвид пристанищенце на реката :)...Иначе круиза и хубаво нещо но и доста задължаващо откъм график пък и си е скъпичко удоволствие иначе си е супер за почивка

2

Анонимен

преди 8 години

900 евро на човек за круиз извън сезона е по скоро висока от колкото ниска цена. Ние бяхме четерима (двама възрастни и две деца) за общо 400 евро в кабина с балкон за круиз от 7 дена.Ако някой е гъвкав и бърз от време на време се намират цени като нашите.

fallback