Снимка: архив Reuters
fallback

След двегодишна кампания египетската армия не успява да изтласка групировката "Ислямска държава" (ИД) от Синай исторически нестабилния полуостров, където джихадистите се възползват от хълмистия релеф и от подкрепата на част от населението, пише Франс прес.

ИД доказа в сряда способността си да действа посред бял ден, извършвайки безпрецедентна поредица от атаки срещу няколко военни позиции. По данни на властите убити са били 70 души в селището Шейх Зуейд в Северен Синай, въпреки че армията съобщи за 17 загинали войници и 100 ликвидирани джихадисти.

Тези атентати са най-зрелищните от началото на нападенията срещу армията и полицията, взели стотици жертви. Те започнаха след свалянето от власт на президента ислямист Мохамед Морси от военните през 2013 г. "Те са безпрецедентни и като интензивност,и като брой и сила на удара", смята Матийо Гидер, френски експерти по джихадистките движения. "Египетската армия в Синай им отстъпва по численост и не е добре подготвена, за да се изправи срещу ислямистките бунтовници, които са много организирани и добре обучени."

Отговорността за най-смъртоносните атаки на полуострова през последните месеци бе поета от групировката "Ансар Бейт ал Макдис", която през ноември се закле във вярност към "Ислямска държава". Неин лидер е енигматичният религиозен водач Абу Усама ал Масри. Смята се, че тази групировка има в Синай около 2500 бойци, "повечето от които са египтяни", казва Гидер.

"Организацията се развива бързо. Миналата година тя наброяваше само около хиляди бойци", допълва преподавателят по арабска геополитика в Университета на Тулуза. "Ясно е, че египетски бойци се връщат от сирийския и иракския фронт и предават на другите бойния си опит."

Предизвикателство за Ас Сиси

Полуостров с площ от около 60 000 квадратни километра, разположен между Средиземно и Червено море, Синай дълго време бе спорна територия, за която претендираше по-специално и Израел, преди да го предаде през 1982 г. на Египет, който разви там туризъм в Шарм ел Шейх, на брега на Червено море. Поредица атентати в курорта причиниха смъртта на близо 70 души през юли 2005 г.

"Политическата алиенация на Синай бе ключов фактор, който позволи на бунта да се разрасне, а географските характеристики допринесоха за укрепването на джихадистките движения", подчертава Майкъл Уахид Хана, от американския център за изследвания "Сенчъри фаундейшън".

Джихадистите, по-голямата част от които произхождат от племената на Синай, които казват, че са маргинализирани и дискриминирани от централната власт в Кайро, на практика се възползват от планинския релеф на полуострова, най високата точка на който е на 2642 метра над морското равнище.

Въоръжените групировки се снабдяват с оръжие по-конкретно от "черния пазар в Судан, Чад и Нигер" според Матийо Гидер. Мерките, предприемани от египетската армия от две години, далеч не са сложили край на насилието. След един особено смъртоносен атентат през октомври в част от Северен Синай, близо до ивицата Газа, бяха въведени извънредно положение и комендантски час.

Армията освен това започна да създава буферна зона по протежение на границата с тази палестинска територия, което стана причина за изселване на повече от хиляда семейства. Такива мерки, смята Зак Голд, експерт от консултантската група "Американ секюрити проджект", "се отразяват много по-негативно на цивилното население, отколкото на джихадистите".

Според Хана неуспехите на властите срещу бунтовниците са в контраст с обещанията на президента Абдел Фатах ас Сиси, бившия главнокомандващ на въоръжените сили, свалил от власт Морси, който се представя като борец срещу "тероризма" и обеща да възстанови сигурността в страната.

"В краткосрочен план обаче", тези атаки "ще засилят народната подкрепа за репресивните мерки" в северната част на полуострова, прогнозира той.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

77

Анонимен

преди 8 години

САЩ + ислям = ИДИЛ

76

:-)

преди 8 години

ЦРУ + радикален ислям = Ислямска държава

75

уфффф

преди 8 години

Статията е писана от ждихадист. Не разбирам до кога убийците, терористите, главорези и изнасилвачи на малки момиченца, хора които дърпат развитието на арабските страни към средновековието ще бъдат наричани бойци. Защо не ги наричате с истинските имена? Това са терористи които имат по няколко жени и им се раждат над 10 деца. Тези хора ги има и в българия задушават народа и ще дойде ден в който ножа им ще опре в гърлото на днешните им защитници.Хора моля ви отворете очите ТЕРОРИСТИ а не БОЙЦИ !

fallback