Снимка: Булфото

Откритият точно преди седмица паметник на цар Самуил в София изненадващо предизвика огромни полемики в обществото. Монументът бе издигнат по повод 1000-годишнината от смъртта на цар Самуил, като идеята беше подкрепена от Столичната община през есента на миналата година.

Още по темата

Най-голямо внимание обаче бе отделено на светещите очи на един от последните царе на Първото българско царство. Едни определиха това като "пълен кич", а за други решението е повече от добро, символизирайки светлината и ослепените войници на Самуил.

В разгара на дискусията дори се появиха вандали, които заляха с боя прожекторите, които осветяват нощно време паметника на цар Самуил. След незабавен сигнал боята бе изчистена от служители на Столичната община.

Заради споровете около паметника, Dnes.bg реши да попита своите читатели: "Допадат ли ви светещите очи на цар Самуил?"

Изненадващо или не, паметникът в този му вид среща изключително голяма подкрепа сред хората. Цели 61% от участвалите в анкетата ни над 3100 души са посочили, че паметникът и светещите очи са интересно решение и не виждат нищо лошо в тях.

Други 14 на сто допълват, че паметникът им харесва, но светещите очи им идват малко в повече. Според всеки десети пък (10%), паметникът в този му вид е пълен абсурд и трудно някой би могъл да измисли по-голяма глупост.

За 7% от гласувалите подобен паметник подхожда повече на кича в центъра на македонската столица Скотие, а според 8% от анкетираните в София първо трябва да има паметник на основателя на българската държава – хан Аспарух, а една след това на други владетели.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase