Снимка: Dnes.bg

Общ преглед

Днес в "Без будилник" ще се разходим до съседна Турция, за да се потопим в тюркоазените води на Егейско море. Ще се качим на автентично дървено корабче и ще доплуваме до красиви заливи и до една необикновена пещера, от която извира гореща вода в морето.

Много българи са скептични да ходят на море в Турция, но все повече наши туристи преоткриват доброто обслужване и достъпните цени, които предлагат в турските курорти. Едно от основните предимства на нашата съседка са високите температури още през май, които позволяват на най-нетърпеливите туристи да видят морето, когато в България все още хората са с якета.

Има много митове и легенди за посрещането ни в Турция. Българите сякаш очакват зад ъгъла да ги чака мъж с тюрбан и ятаган, което може и за някои части от страната да е вярно, но в курортите няма нищо подобно. Те са залети предимно от европейски туристи, които търсят достъпно морско преживяване. Единственото, което ти напомня, че си на Изток, са тук-там забулените от глава до пети жени и лошият английски на персонала, който въпреки това е много любезен.

Въпреки предрасъдъците на някои, всяка година нашите туристи в турските курорти стават все повече. За нас най-изгодни са All Inclusive пакетите, които напълно обезпечават почивката и гостите на хотелите могат да си позволят да не харчат никакви пари допълнително. И за да не изпадаме в хвалби за All Inclusive туризма, ще ви разкажем за едно изживяване, което струва между 15 и 20 евро и се предлага от повечето местни туристически агенции - разходка с яхта.

"Без будилник": Разходка с лодка... в Егейско море

Екскурзията с корабче разнообразява почивката и се харесва и на най-мързеливите туристи. Обикновено има организиран транспорт, с който почиващите стигат до пристанището в курортните градчета. И в малкото село Йоздере, близо до Кушадъсъ, също е така.

На пристанището има около десетина яхти, повечето се казват "Синбад" или носят пиратски имена. Корабчетата са с две палуби - на долната пътниците могат да седят на хлад на сянка и на маса, а на горната любителите на слънчевите лъчи могат да хващат златен загар. По земята са наредени меки дюшечета, на които хората си опъват кърпите и могат да се излегнат.

Разходката с лодка започва сутринта и свършва следобед. Правят се спирки за половин-един час на три-четири красиви залива. Туристите могат да се гмуркат или да доплуват до сушата. А водата е кристална - дълбоко е, но човек може да види всяко камъче по дъното. Най-приятното занимание за младежите е да скачат от втората палуба във водата, където височината достига 4-5 метра.

В един от тези заливи се крие и природен феномен - малка пещера, от която извира топла вода. За да се стигне до тази морска атракция, туристите трябва да плуват двайсетина метра, но после с изненада усещат топлата вода, която блика от пещерата. За тези, които не искат да плуват, има малка лодка, с която да стигнат до горещия извор.

В цената влиза и обяд, който макар направен в полеви условия, е много вкусен. въпреки че екипажът на кораба е само от мъже, те успяват да приготвят обяд "да си оближеш пръстите". Буквално - пече се прясно уловена риба на барбекю на носа на кораба.

Екипажът на кораба рядко е само обслужващ персонал. За разлика от повечето служители по хотелите, на борда знаят добре няколко езика. Капитанът обяснява на туристите подробно маршрута на английски, немски и френски език.

Оказва се, че капитанът (може би Синбад) е не само капитан в истинския смисъл на думата, а и главен готвач и аниматор. Екипажът се грижи постоянно за доброто настроение на борда със силна музика, танци и аниматорска програма.

Разходката с яхта разнообразява All Inclusive почивките и вдига туристите от шезлонгите и тежките маси по хотелите. Ако не страдате от морска болест, не се и замисляйте. Кога друг път ще ядете прясна риба на кораб и ще скочите от 5 метра височина в Егейско море?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар