Снимка: Reuters, архив
fallback

5 дни след като новият кабинет на Бенямин Нетаняху положи клетва, вътрешното министерство издаде заповед израелци и палестинци да ползват отделни автобуси, когато пътуват от Израел към Западния бряг. Ведомството определи мярката като въпрос на национална сигурност, но редица експерти я определиха като напълно ненужна.

Според информация на сп. “Икономист” нареждането е пряк резултат от натиска, оказан върху вътрешния министър Моше Яаалон от израелски заселници, които настояват, че са тормозени от палестинците в обществения транспорт.

Oще по темата

Автобусното разделяне беше силно разкритикувано от опозицията и дори от водещи фигури в самата управляваща партия “Ликуд”. Така се стигна и до намесата на премиера, който нареди на Яаалон да отмени разпореждането.

Цялата ситуация обаче е ясен знак за начина на мислене на новото правителство, посочва “Икономист”. И добавя, че това може да доведе до още по-обтегнати международни отношения.

В интервю на 15-ти май Барак Обама призна, че неговата администрация се е провалила в усилията да разреши израело-палестинския конфликт. В същото време Вашингтон, най-близкият съюзник на Израел, постигна сделка с Иран за ядрената програма на Техеран, което никак не се хареса на Тел Авив.

Европейските държави настояват за спешно гласуване в Съвета за сигурност за определяне на краен срок, в който да бъде обявена независима палестинска държава. Предвид ситуацията с Иран Съединените щати засега изчакват.

Франция обаче събира голяма подкрепа от европейските и арабските страни за приемане на резолюцията, по силата на която Йерусалим ще бъде столица и на Израел, и на Палестина. Нетаняху категорично заяви, че свещеният град винаги е бил столицата на еврейския народ и на никой друг.

Но в Тел Авив се прокрадват опасения, че макар САЩ винаги да са налагали вето на подобни резолюции, сега Обама е готов да се въздържи от подобна защита на израелските интереси.

Европейският съюз също губи търпение. Особено що се отнася до продължаващите строежи на израелски селища на Западния бряг. Вече открито се говори за санкции и спиране на финансирането на общи научни проекти.

И палестинците засилват натиска. На 1-ви април Палестина официално стана член на Международния наказателен съд, като по този начин отвори пътя за евентуално съдебно преследване на израелски граждани по обвинения във военни престъпления.

Джибрил Раджуб, президент на Палестинската футболна асоциация, пък призова за гласуване за отстраняване на Израел от всички официални международни турнири заради сведенията за тормоз и насилие, упражнявани върху палестински футболисти и техните отбори.

Едва ли някоя от тези две инициативи ще бъде приложена на практика в близко бъдеще. Но Израел вече усеща прогресивно нарастващия международен натиск.

Имаше надежди, че по-агресивната дипломация ще подтикне Нетаняху да преосмисли крайната си политика и да вкара в правителството по-умерени политически лидери. Първите дни от новия му мандат обаче показват точно обратното.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

40

Анонимен

преди 8 години

"Много обичам арабите умирам за тях колко са готини АУ АУ ."Аз лично не схванах сарказма и иронията. Имаше ли такива??Понеже арабите и евреите са братовчеди. Еднакво болна кръвосмешена кръв имат и едните и другите. Генетично са еднакви. Но все пак говорим за евреи, а не за хазари и други европейци. Освен това нали знаете легендата за Давид и Голиат? Голиат е бил тракийски цар. Ама плементо му днес се наричат араби... (за палестинците говорим)Така че някои араби са по-расови от евреите.

39

Феликс

преди 8 години

Най добрите приятели на израел са 200те му атомни бомби.С тях израел поддържа отлични, дружески отношения...

38

Анонимен

преди 8 години

Много обичам арабите умирам за тях колко са готини АУ АУ .

fallback