Снимка: YouTube

Освен с изненадващата разгромяваща победа на консерваторите, отминалите парламентарни избори във Великобритания ще се запомнят и с гръмкия успех на националистите от Шотландската национална партия в шотландските територии.

Сред тези, които успяха да влязат в парламента е и Мхаири Блек, която ще е най-младият депутат в новия парламент на кралството.

Предишният по-млад от нея, който е изпълнявал депутатски задължения, е Кристофър Монк. Той печели място в парламента след изборна победа през 1667-ма година, отбелязва БиБиСи.

След успеха си госпожица Блек обяви: “Каквито и да са вижданията ви за бъдещето на Шотландия, аз ще се старая да защитавам интересите ви с всички сили”. Тези думи бяха изречени след победа над една от големите фигури в Лейбъристката партия – Дъглас Алекзандър, в район, където левите печелят в последните 70 години.

В навечерието на изборите медиите използваха редица определения за Мхаири – свежо лице, впечатляваща, внушителна и луда глава. До голяма степен тя отговаря на всички тези определения. Освен това е запален меломан.

Изключително предан фен на отбола “Партик Тисъл”, тя свири на барабани и пиано. Любимата й песен? “Времената се променят” на Боб Дилън – изключително подходяща за случващото се в момента в живота й.

Една от най-големите промени, с които трябва да се сблъска, откакто прави опити за пробив в политиката, е облеклото. Дънките и спортните фанелки са заместени от панталони и ризи. “Да се боря за депутатско място беше като най-дългото интервю за работа в живота ми. И не бихте искали да носите дънки, когато сте на толкова важно интервю за работа”, посочва шотланското момиче.

Офисът й в Пейсли е скромен и съвсем обикновен. Едната от вратите е с липсвата дръжка, а на бледите стени висят само няколко постера. Баща й Алън, който ръководи предизборната кампания на дъщеря си, седи на един от столовете и се подсмихва леко, докато детето му говори за внезапната промяна.

“Ню Йорк Таймс направиха материал за мен. Това е пълна лудост”, удивлява се самата  Мхаири. Тя споделя, че мнозина са подценявали възможностите й заради възрастта, но след кратки разговори са се убеждавали, че пред нея има политическо бъдеще.

Г-ца Блек признава, че референдумът за независимост в Шотландия през миналата година е променил живота й. “Тогава осъзнах, че няма невъзможни неща и винаги има надежда за промяна”, посочва бъдещият британски депутат.

Мхаири Блек е родена през 1994-та година. Тогава излиза най-успешният албум на “Оейзис” - “ What's the Story (Morning Glory)”. По същото време опонентът й на настоящите избори Дъглас Алекзандър вече работи в администрацията на набиращия все повече власт лейбърист и бъдещ премиер Гордън Браун. 3 години по-късно Алекзандър вече е депутат.

Като малка Мхаири е виждала няколко пъти народния представител в района си. И макар и да е отгледана като поддръжник на Лейбъристката партия, тя се чувства предадена от политическата класа: “Казват на обикновените хора да затягат коланите, а в същото време депутатите си вдигат заплатите. Вижте и банкерите – някои от тях взимат повече, отколкото преди кризата”.

Тя е категорична, че е време за промяна и множество млади хора копнеят за тази промяна.

Що се отнася до нея самата... Има да взима изпити и да завърши образованието си като същевременно се опитва да не подведе тези, които се надяват на истинска промяна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase