fallback

Общ преглед

Всички обичаме документалните поредици за оцеляване при тежки условия, сред джунгли, отровни животни и липса на храна и вода.

Как се оцелява обаче в България?

Отговор на този въпрос ще даде поредицата на Discovery Channel "Кралете на дивото". Тя ще стартира в края на годината, а единият от епизодите се снима в момента край Девин.

Зрителите ще видят една нестандартна двойка. В главните роли - експертът по оцеляване Джош Джеймс и професионалният готвач Мат Тебът. Джош идва от Нова Зеландия, няма проблем с ориентирането и намирането на храна. На семейната трапеза не присъства купено от магазин месо, всичко е уловено от него. Мат пък е коренно различен от него - идва от Острова, водил е кулинарна рубрика в BBC, признат майстор готвач на световно ниво, дълги години е стопанисвал ресторант.

Предизвикателството "Кралете на дивото" обаче ги събира в тандем. Преди българското приключение Мат и Джош оцеляха в непознати и сурови кътчета в Мексико, Малайзия, Борнео и сред сняг във Финландия. Сега им предстои предизвикателството в Родопите. Всичко, което ще правят е съгласувано с наши експерти, които са част от екипа на предаването. Освен с всички трудности, пред които ще се изправят, те ще трябва да се съобразяват и кои животни са позволени за ловуване и кои не, кои растения са защитен вид.

Ден преди да започнат снимките у нас двамата демонстрираха част от уменията си за оцеляване, на които присъства и екип на Dnes.bg.

Мат Тебът има тежката задача да демонстрира, че с Джош могат да се хранят като Крале и при най-тежките условия. "Въоръжен" с тенджера, малко зехтин, няколко грама сол и захар той демонстрира как може да се направи ястие, достойно и за ресторант.

Мат сготви заешко с гъби и мащерка, а вкусът (в това лично се уверихме - б.а.) наистина надмина и най-смелите ни очаквания. Тъй като в природата няма готварски плот, за комфорта на готвача се погрижи неговия партньор Джош. С подръчни приспособления бушменът направи стойка за готварския съд, която позволява ястието да къкри на доколкото се може постоянна температура, с ловджийския си нож пък с лекота издялка бъркалка. Двамата са много различни като личности, но пък действаха с лекота като тандем.

"Като има храна е лесно, макар че имах и издънки по време на оцеляването ни в другите държави. Да готвиш "от нищо нещо" не е лесно, особено, когато до себе си имаш гладния Джош", призна Тебът.

Джош Джеймс пък показа какво умее с лъка си и как осигурява прехраната на двамата.

"Да, ние убиваме животни, но показваме цялото уважение към тях. Използваме месото им да оцелеем, не за да си доставяме някакво удоволствие", категоричен е ловецът. И допълни, че гледа да уцели животното в сърцето или белия дроб. "Тази смърт е много по-хуманна за животното. Отглежданите за месо животни ги карат по три дни към кланниците, убиват ги по жесток начин, за да се появят на щандовете в магазините", смята Джеймс.

Със своя лък той е способен да повали животно и на 200 метра. И двамата обаче вече са преживели дни, в които храната е била мираж. Дори по време на една от дестинациите са яли в продължение на три дни кори от дърво.

Сега им предстои да оцелеят в България. Джош дори не се е поинтересувал къде ще го спусне хеликоптерът. Той разчита на уменията си да оцелява, независимо къде попадне. Мат пък призна, че се е поинтересувал какво може да се открие за ядене сред природата у нас. "Би било престъпление и супер безотговорно да не знаеш какво расте тук и с какво може да се прехранваме. Разчитам да открием гъби, див чесън, различни ядливи билки", заяви Мат. 

Джош пък не знае какво може да се изпречи пред лъка му. "Предполагам, че може да се натъкнем на диви прасета. Сега е размножителен период и предпочитам да не срещам женска с малките й, много е опасна", разказа Джош.

На какви препятствия ще се натъкнат в българския епизод ще разберем в края на годината, когато "Кралете на дивото" ще се появи в ефира на Discovery Channel.

Защо България?

С породения скептицизъм се обръщаме към изпълнителния продуцент на "Кралете на дивото" Том Пийнан с въпроса: "Защо в България?". Та ние нямаме отровни змии, чието ухапване да застраши нечий живот, от реката няма как да изскочи крокодил, не можеш да си намажеш стрелата с отровата на жаба дърволазка, в планините ни пък не ни изглежда трудно да се намери вода. Том обаче е на друго мнение, още повече, че той и преди е посещавал страната ни.

"Имате великолепна природа и запазени гори (явно не е чувал за дърводобив по български - б.а.), в които ще бъде трудно за всеки оцеляващ. Още повече, че снимките са в сезон, когато е рано за плодове. Убеден съм, че на Мат и Джош няма да им е никак лесно. В подобни поредици дестинациите обикновено са джунгли и острови. Ние искаме да покажем в тази поредица различни кътчета по света. И България с природата си е подходяща", заяви той.

Очаквайте утре Мат и Джош отблизо. Пречка или предимство е фактът, че са толкова различни, изгубили ли сме връзка с природата, може ли Джош да оцелее в мегаполис и какво накара Мат да замени печката с джунглата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

Анонимен

преди 8 години

Проблема е, че тук е зор да има място дето без да изминеш 30км. да не видиш път.

17

Тихомир Томов

преди 8 години

Ще трябва да оцеляват сред кюфтета , чевермета , самуни , салати , ракия и минерална вода ...........дано оцелеят !

16

Мечка

преди 8 години

Да не отидат само в Коиловци Плевенско,че ще минат като френските парашутисти

fallback