Снимки: Dnes.bg
fallback

Или от Бургас до Мусагеница. Може и от Копривщица до летището. Или от Костенец до Техническия Университет. Или от Варна до Виена... Напряко през гарата в "Дружба".

Тя е най-новата жп спирка в София. Работи вече седмица, перонът й е дълъг цели 400 метра. Светла и чиста - с прозрачна чакалня и дървени пейки. На нея спират влаковете от цяла България - 50 пристигащи и заминаващи. С този от Ямбол идват и прикачени вагони с пътници от Истанбул.

Гарата е свързана с една от новите станции на метрото - "Искърско шосе". Няколко стъпала, няколко крачки и си на влакчето – на няколко минути от центъра и на две спирки от летището.

Седмица след откриването й гара "Дружба" обаче е пуста. Никой не чака влака, а потокът от хора, които слизат от метрото, я заобикалят, тичайки по своите задачи.

"Не направиха официално откриване, хората не я знаят", е обяснението на човека, който охранява пероните. Иначе, когато рязали лентичката на новата станция, било пълно с народ. И след това всичко заглъхнало.

Но той е оптимист – ще я разучат хората. Даже допълва, че малко по малко хората, които я използват, се увеличават.

И наистина, малко преди девет часа идва бързият влак от Пловдив. Слизат хора, десетина, може би повече. Бързат, но повечето не слизат към метрото, а се пръсват из улиците в околността.

"За първи път слизам тук, изглежда хубаво", са първите впечатления на мъж, който идва от Пловдив. Той пътува по работа към центъра и смята, че и друг път ще слиза тук. Двама младежи пък се лутат по перона. Не, те не били от влака или за влака. Объркали се и търсят как да стигнат до отсрещните улици.

Може и да не е случайно, че са се загубили. Дали защото е нова, дали от бързане или заради друго, но нищо в подлеза не подсказва, че ей тук, на няколко крачи и още толкова стълби има ж.п. гара. На която можеш да хванеш влака за морето, без да обикаляш десетки спирки до Централна ж.п. гара.

Всъщност има надпис - едва когато стигнеш изхода за перона и когато, общо взето, друг път, освен към гарата, няма.

Към 9 и половина идва влакът от Костенец. Слизат няколко души. Сред тях са и Мартин и приятелят му. Двамата са от Костенец. Слизат на "Дружба", за да вземат метрото към Техническия университет, който е на спирка "Г.М. Димитров".

И те обаче сефтосват маршрута. Смятат, че ще го ползват често на път за лекции.

Тошко Люцканов от Казичене пък минавал често покрай гарата с влака, докато най-накрая решил да слезе. Сега отивал на зъболекар, но иначе често ползвал метрото към центъра. А и към летището. Самият той не пътувал, но често изпращал и посрещал приятели и роднини. Пък може скоро и той да пътува. И по перона на "Дружба" към Казичене да се връщат куфари я от Париж, я от Лондон.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

Учуден

преди 9 години

Старият план на метрото предполагаше то да премине по бул. "Копенхаген" и от там към гара "Искър" и към летището... Ако беше изпълнено така нямаше да се налага да се прави нова гара на 500 метра от съществуващата... Но, ако беше направено така, кака Данче нямаше да прилапа комисионните за "пустеещите" терени до новата метростанция "Дружба"...

18

Въпрос

преди 9 години

Кой от пътуващите със самолет е толкова луд, че да се качи в нашенски влак? БДЖ в този си вид е опасност не просто за здравето, а направо за живота!

17

Веско

преди 9 години

интересен кусур му намерихте, не се продавали билети. Че те не се ли купуват онлайн?

fallback