Алберт Ривера. Снимка: Reuters
fallback

Алберт Ривера - 35-годишният лидер на придобилата изведнъж популярност политическа партия "Суидаданос" (Гражданите), стана политикът с най-висок рейтинг в Испания, проправяйки си път през все по-променливата политика с простичко послание: умереност, пишат Джулиън Тойър, Имакулада Санс и Карлос Руано от Ройтерс.

Макар и формирана преди десетилетие, партията "Суидаданос" през последните месеци се издигна бързо до върха в социологическите проучвания преди общите избори, които мнозина смятат за най-важните в Испания от 30 години.

Отчайваща икономическа криза и корупционни скандали, които погълнаха и политическите, и бизнес елитите, насърчиха нови играчи в испанската политика в последните две години. Един от тях е лявата партия "Подемос", привлякла международното внимание с радикални лозунги срещу мерките за икономии, подобни на лозунгите на гръцката управляваща партия СИРИЗА.

Ривера обаче иска да изпълни испанската политика с повече прозрачност, отчетност и политици с качества чрез "осезаеми" по думите му промени.

Той приканва към диалог между партиите, бизнес лидерите и профсъюзите и обещава умерена пазарна политика, включително данъчна политика, насърчаваща повече предприемчивост и повече пари в науката и развитието.

"Хората искат дълбоки промени, но също да запазят онова, което е работещо, като социалната система, икономиката с висока производителност, конституцията, ЕС и еврото", каза Ривера в интервю.

"Онези, които идват на нашите политически митинги, са хора, направили прехода към демокрация през 70-те години и децата им, които искат да съхранят постигнатото от тях", заяви той в малкия си кабинет в сутерена на регионалния каталунски парламент в Барселона.

Социологическите проучвания показват, че подходът на Ривера се приема добре. Допитване на "Метроскопия" от миналата седмица отрежда на партията 20 процента от вота на избирателите при само 8 процента през януари, изравнявайки я с "Подемос", управляващата партия и опозиционната социалистическа партия.

През последните 12 месеца членовете на "Суидаданос" се увеличиха десетократно на 22 хиляди. Близо 100 хиляди души се обявяват за нейни симпатизанти.

Одобрението за Ривера също расте. Бившият адвокат, който често носи джинси със строго сако в парламента и е определян като "небрежно елегантен", е непрекъснато начело в рейтингите с най-популярните политици с голяма преднина.

Дубльор или брокер

Все пак някои остават скептични към Ривера и го обвиняват, че се интересува повече от публичност отколкото от политика.

В Каталуния, където партията му беше основана преди девет години, много хора си го спомнят най-вече с това, че се появи гол на предизборен плакат за регионалните избори през 2006 г.

Други си припомнят склонността му да говори испански в регионалния парламент, където официалният език е каталунски. Той раздразни противниците си, но се появи на първите страници.

Ада Колау, която се кандидатира за общинския съвет на Барселона през май като лидерка на коалиция от леви партии, включваща "Подемос", казва, че Ривера и "Суидаданос" не са нищо друго освен креатура на представители на бизнеса за поддържане на статуквото.

"Те казват, че искат промяна, но техният кандидат в градския съвет в Барселона е бивш член на парламента от Народната партия, който се занимава с политика от десетилетия", каза Колау.

Все пак политически анализатори заявяват, че леснината, с която Ривера успява да се задържа в центъра, го поставя в силна позиция на брокер във властта след следващите избори, ако нито социалистите, нито управляващата Народна партия спечелят достатъчно гласове.

Според хора, близки до управляващите, НП се опитва да гради мостове с Ривера, въпреки че премиерът Мариано Рахой го предизвиква публично. Социалистите наричат "Суидаданос" "цивилизована десница" и дават заявка да установят съюз с партията.

Но Ривера, чиято партия може да се сравнява с либералните демократи във Великобритания, Свободната демократическа партия в Германия или МоДем (Демократичното движение) във Франция, казва, че не се интересува от дискусии, докато другите партии не се променят.

"Сценарият (след изборите) може да е пълен хаос, но може да създаде също нови възможности. Ще зависи от това дали ние, новите партии, можем да предложим не само промяна, но също стабилност и дали старите съзнават, че настоящият политически цикъл е приключил", каза той.

Ако тези условия бъдат изпълнени, Испания може да възроди духа на консенсуса, който й помогна да постигне един от най-бързите преходи от диктатура към демокрация в края на 70-те години, допълни той.

"Намираме се в подобна ситуация. Разбира се, днес има демокрация, но демократичният режим се нуждае от дълбоко преразглеждане, втори преход", каза Ривера, на стената на чийто кабинет е залепен плакат на Мартин Лутър Кинг и неговата известна фраза: "Имам мечта."

Икономическа промяна

Другата промяна, която "Суидаданос" иска, е икономическата. Партията обеща да увеличи разходите за образование, наука и развитие и да прокара мащабна данъчна реформа, насърчаваща предприемачеството и създаването на работни места за близо 5-те милиона безработни - една пета от работната сила.

Но тя признава, че сегашният икономически климат в Испания не предполага големи разходи, изтъквайки, че високоскоростните влакове и други скъпи инфраструктурни проекти може да минат на по-заден план.

И въпреки годините на строги икономии Ривера предупреждава, че са неизбежни някои жертви и занапред.

Партията обяви през февруари, че икономическият й манифест ще бъде изработен от професора по икономика в Лондонското училище по икономика Луис Гарисано - намерение, което получи широко одобрение от испанските бизнес елити и от международни финансови анализатори.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

5

ПАЗАРДЖИК

преди 9 години

ДЕВИЗЪТ НА ПУТИН ВЗЕ ДА ИСПОЛЗВАТ И ЕС ПРОЗРАЧНОСТ И ОГЛЕДАЛНО.ПУТИН ОТГОВАПЯ НА ВЪПРОСИТЕ НА НАРОДА СИ.ТОВА НИКЪДЕ ГО НЯМА.ЗНАЧИ ГИ Е СТРАХ ДА ИЗЛИЗАТ ПРЕД НАРОДА СИ ДА ОТГОВАРЯ НА ВЪПРОСИТЕ НА НАРОДА СИ.ГЪРЦИЯ ТРЪГНА КЪМ РУСИЯ.И ЩЕ СПЕЧЕЛИ.МНОГО БЪРЗО ЩЕСИ ВДИГНЕ ИКОНОМИКАТА.ДО КАТО СЪЩЕСТВУВАТ САНКЦИИТЕ

4

Анонимен

преди 9 години

Има ли млади хора в БГ?Подайте си ръце с вашите връстници оот целия свят и направете светът достоен за живеене.........

3

Гошу

преди 9 години

Ами значи не са толкова *** колкото гърците :)

fallback