Снимка: Reuters
fallback

След като Хилъри Клинтън официално се включи в надпреварата за спечелването на президентската номинация на американските демократи, мнозина се питат каква ще бъде ролята бившият президент и неин съпруг Бил Клинтън, посочва в свой анализ Франс прес.

Oще по темата
68-годишният Бил Клинтън има широка мрежа от контакти, неоспоримо харизматичен е и все още се радва на истинска популярност - все неща, които могат да помогнат на Хилъри.

Вярно е обаче, че бившата първа дама вече е с променен статут в сравнение с 2008 г., когато за първи път се бори за президентската номинация на демократите и загуби от Барак Обама. 7 години по-късно тя вече беше държавен секретар в продължение на 4 години, а и както изглежда засега няма истински противник в битката за президентската номинация надемократите.

Така че препятствията на първичните избори се очертават лесни за преодоляване, освен някоя огромна изненада.

"Съпругът ми е очарователен, но нямам нужда от някой, който да защитава постигнатото от мен", каза Хилари през юни 2014 г. Преди няколко месеца Бил Клинтън беше запитан каква роля ще играе, ако жена му кандидатира за президент и той отговори през смях: "Аз съм прост войник в армията, ще правя каквото ми наредят".

Но никой във Вашингтон не вярва, че той може да се задоволи да остане в сянка. Според неотдавнашно допитване на NBC и в. "Уолстрийт джърнъл" 56% от американците имат положително мнение за него, въпреки няколкото сериозни скандала по време на неговото управление.

Това е доста повече от положителното мнение за Хилари, а именно 44 процента. Според същото допитване Барак Обама дори има 43 процента одобрение, а Джордж Буш-младши едва 35-39 процента одобрение.

През 2012 г. Клинтън помогна на Барак Обама, който тогава се бореше за втори мандат, като по време на конгреса на демократите произнесе реч, в която изтъкна уменията на президента и така възпламени аудиторията. Самият Обама тогава на шега каза, че би искал да създаде пост за Бил Клинтън, наречен "министър, който знае как да обяснява нещата".

Според анализатори Бил Клинтън би играл много добра роля зад кулисите по време на предизборната кампания на Хилари, защото той има отлични контакти с много богати дарители и поддържа тесни връзки с различни личности от своята собствена партия.

Пък и до изборите на 8 ноември 2016 г. Бил Клинтън има достатъчно време, за да си измисли роля. Някои медии обаче спекулират вече каква ще е ролята на Бил Клинтън, когато съпругата му стане 45-и президент на САЩ. Но до тогава има време.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

44

Анонимен

преди 9 години

До Дедо МадуркоДа то понеже много ще ревнува тази баба : 0 Сигурно от 40 години не си е лягал с нея, а ходи само при моделки : )))))

43

!

преди 9 години

Как тази кокошка ще стане президент бре? Когато станела... хахахаСледващия президент е Джеб Буш с вице Пол Райън

42

скептик

преди 9 години

Малко е вероятно да я изберат, но не и невъзможно! Вече е доста възрастна, обременена от 40 години във висшите кръгове и интересите на магнати-милиардери. Мисля, че средният американец няма да гласува за нея, а посланията в клипчето бяха доста смешни, за хомо-то - да не говорим!

fallback